Buma wil gekozen burgemeester en wijziging kiesstelsel

maandag 3 februari 2014

DEN HAAG (PDC i) - CDA i-voorman Sybrand Buma i pleit voor een gekozen burgemeester en een ander kiesstelsel. Hij signaleert een groot gebrek aan vertrouwen in de landelijke politiek. Zelf spreekt hij van 'democratie en samenleving dichter bij elkaar brengen'.

Buma's voorstellen, een week voor het CDA-congres, moeten leiden tot versterking van de lokale politiek. "De politieke taak van de gemeente wordt groter. Als je de lokale samenleving versterkt, moet je ook de positie van de burgemeester aanpassen." Buma sluit zich aan bij het voorstel uit het regeerakkoord van VVD i en PvdA i dat burgemeestersbenoeming uit de Grondwet moet worden gehaald.

Een kiesstelsel waarbij 75 parlementariërs volgens een districtenstelsel i worden gekozen is volgens Buma beter dan het huidige systeem. "Met districten creëer je herkenbaarheid in een alsmaar uitdijende wereld." Een kiesdrempel i van anderhalf procent acht Buma nodig om de politieke versplintering tegen te gaan. De verkiezing van de andere 75 Tweede Kamerleden zou op dezelfde manier als nu blijven plaatsvinden. Ten slotte wil Buma dat een volksvertegenwoordiger die met zijn partij breekt, alleen mag blijven zitten als hij met voldoende voorkeurstemmen is gekozen.

Bron: De Volkskrant