Zo groen als gras

Met dank overgenomen van E.G.M. (Emile) Roemer i, gepubliceerd op vrijdag 7 februari 2014, 1:12, column.

In Sotsji weten ze heel goed hoe je een bruin grasveld weer een beetje kunt opknappen. Je huurt iemand in met een pot groene verf en klaar is kees.

De komende weken gaan we hetzelfde zien in de politiek. Afgebladderde idealen worden weer opgepoetst. Want terwijl de VVD niet vaak genoeg kan benadrukken dat de nieuwe Bijstandswet bikkelhard is, verkoopt de PvdA deze bezuiniging als een sociale maatregel.

En terwijl PvdA-voorzitter Hans Spekman in lezingen uitlegt waarom de PvdA tegen marktwerking in de zorg is, werken zijn collega’s in de Tweede Kamer aan plannen om ziekenhuizen winst te laten maken.

In de vorige campagne beloofde Mark Rutte aan iedereen een cheque van duizend euro en Diederik Samsom presenteerde het meest linkse PvdA-verkiezingsprogramma sinds jaren. De duizend euro is er niet gekomen en de miljardenbezuiniging op de meest kwetsbaren in de samenleving kun je toch echt geen sociale politiek noemen.

De komende weken gaan we Rutte en Samsom nog veel op televisie zien. Met een pot verf in de hand zal dat wat verdord is een mooi kleurtje krijgen.

U bent dus gewaarschuwd: de campagne is begonnen, de leugendetector kan aan.

Emile Roemer