Een snoeiharde VVD-wet

Met dank overgenomen van S. (Sadet) Karabulut, gepubliceerd op donderdag 13 februari 2014, 0:54, column.

Afgelopen week hebben we de aangescherpte bijstandswet besproken in de Tweede Kamer. Met steun van de coalitiepartijen VVD en PvdA en oppositiepartijen CDA, D66, ChristenUnie en SGP loodste staatssecretaris Jetta Klijnsma gisteren haar snoeiharde plannen door de Tweede Kamer. VVD-Kamerlid Potters kraaide victorie. “De tijd van achteroverleunen is voorbij!” De lang gekoesterde wens van de VVD ging in vervulling: een keiharde bijstandswet waardoor de 400.000 mensen die in de bijstand zitten worden weggezet als halve criminelen. In plaats van te zorgen voor banen straft Klijnsma de mensen met een bijstandsuitkering keihard af. De SP heeft daarom tegen de wet gestemd.

Nieuw aan de plannen van Klijnsma is dat gemeenten een verplichte tegenprestatie moeten vragen van werklozen. Mensen kunnen dus worden verplicht tot vrijwilligerswerk. Het is niet alleen een absurde maatregel, want hoe vrijwillig is verplicht vrijwilligerswerk? Maar het is ook heel gevaarlijk. De praktijk laat nu al zien dat gemeenten werklozen zonder loon laten werken in de groenvoorziening, de zorg en productiewerk met verdringing van betaald werk als gevolg. Regelmatig hoor ik verhalen van werklozen die werk moeten doen dat anders door de werkers in de sociale werkplaats wordt verricht.

Een ander absurd idee is de verhuisplicht. Wanneer werklozen in de bijstand elders in het land een jaarcontract krijgen aangeboden kan de gemeente- een verhuisplicht opleggen. Op straffe van korting op de uitkering. Dat is een hele gemene maatregel die geen enkele baan extra regelt voor de inmiddels bijna 700.000 werklozen in ons land.

Maar dan zijn we er nog niet. Klijnsma’s bijstandswet regelt ook een samenwoonboete en een boete op mantelzorgen. Uitkeringsgerechtigden met een inwonende moeder met AOW worden gekort op hun uitkering. Niks geen uitzondering voor mantelzorgers.

Deze regels zijn heel heftig en behandelen werklozen als halve criminelen. Maar gaan in de toekomst ook gelden voor mensen met een arbeidshandicap die onder de Participatiewet komen te vallen. Het debat over deze wet is volgende week in de Tweede Kamer. Samen met de bezuinigingen op de bijstand gaat het om twee miljard bezuiniging op werk, inkomen en begeleiding van mensen met een arbeidsbeperking en werklozen. Ik sta voor jouw zaak. Samen met jou ga ik door met de strijd voor eerlijk werk, eerlijk loon en gelijke kansen op werk en inkomen. Armoede werkt niet!

Deze column werd eerder verzonden als nieuwsbrief. Ook de Armoede werkt niet-nieuwsbrief ontvangen? Meld je hier aan!