Expertmeeting 'Veiligheidsregio's en sociale stabiliteit', Utrecht

Utrecht Centraal
© Kevin Bergenhenegouwen / PDC
datum 23 april 2014
plaats Utrecht
locatie Kanaalweg 86 Toon locatie
organisatie FORUM - Instituut voor Multiculturele Vraagstukken (FORUM)

FORUM organiseert in 2014 twee expertmeetings over samenwerking met Veiligheidsregio’s en Hogescholen op het terrein van veiligheid en sociale stabiliteit.

Middels deze expertmeetings wil FORUM allianties tot stand laten komen met Veiligheidsregio’s en Hogescholen (lectoraten Integrale Veiligheidsstudies) door gebruik te maken van elkaars kennis, kunde en interventie- instrumenten. Voor deze expertmeetings zijn slechts dertig plaatsen beschikbaar.

Actuele kennis, ervaringen en interventie-instrumenten over het voorkomen van maatschappelijk onrust in gemeenten en veiligheidsregio’s worden door de aanwezigen uitgewisseld en gedeeld. Het eindresultaat van de expertmeetings is een alliantie tussen Veiligheidsregio’s, Hogescholen en FORUM. Doel van deze alliantie is om tijdig en preventief op maatschappelijke onrust te kunnen anticiperen door bestaande interventie-instrumenten tijdig en duurzaam in te zetten. In twee workshops/sessies wordt aan de aanwezigen ruimte gegevens om hun eigen visie en visie van hun organisatie uiteen te zetten.

Deze eerste van de twee expertmeetings wordt geleid door Halim El Madkouri (programmamanager Religie, Rechtsstaat & Samenleving). In de 2e expertmeeting op 26 juni 2014 wordt de beoogde partnership/alliantie concreet uitgediept in de vorm van een voorstel (pilot).

 

Programma

13.00 uur

Inloop, ontvangst (koffie, thee, cake)

13.30 uur

Welkom en introductie programma

Halim El Madkouri (programmamanager Rechtsstaat Religie & Samenleving), FORUM

13:45 uur

Inleiding ‘Maatschappelijke onrust en rol veiligheidsregio’

Drs. Gerard Krijnen (wetenschappelijk (beleids)adviseur Veiligheidsregio Utrecht)

14:00 uur

Gelegenheid tot vragen stellen

14:15 uur

Workshopsessie 1 : Interventie-instrumenten voor tijdig signaleren en voorkomen van maatschappelijke spanningen

Mostapha El Madkouri (projectleider maatschappelijke spanningen Rechtsstaat Religie & Samenleving, FORUM)

15:00 uur

Korte pauze

15:15 uur

Workshopsessie 2: Interventie-instrumenten maatschappelijk onrust en veiligheidsregio’s

Dr. Menno van Duin (Lector Crisisbestrijding IFV en bijzonder lector Regie en Veiligheid Hogeschool Utrecht i.s.m. VRU)

16:00 uur

Inleiding ‘Sociale veiligheid en rol hogescholen’

Dr. Sjaak Khonraad (Lector Integrale Veiligheidskunde Avans Hogescholen)

16:15 uur

Gelegenheid tot vragen stellen

16:30 uur

Korte samenvatting, vervolg (2e expertmeeting) en afsluiting met een netwerkborrel.

Achtergrond

Openbare orde, veiligheid, handhaving en crisisbestrijding zijn beleidsterreinen die hoog op de agenda staan van het Rijk en de gemeenten. Gemeenten en veiligheidsregio’s vormen een belangrijke schakel in het voorkomen en bestrijden van rampen. Gemeenten en veiligheidsregio’s werken voornamelijk met scenario’s die uitgaan van het beheersen van crisissituaties in de fysieke omgeving. Maar een scenario voor het voorkomen en bestrijden van (dreigende) sociale calamiteiten is voor veel gemeenten en veiligheidsregio’s nieuw. Professionals die werkzaam zijn in de crisisbeheersing hebben steeds meer behoefte aan meer inzicht in de werkelijke oorzaken van maatschappelijke spanningen die de sociale stabiliteit, sociale veiligheid bijvoorbeeld op buurt- en wijkniveau bedreigen. Groeiende maatschappelijke onrust kunnen leiden tot spanningen met harde confrontaties tot gevolg tussen burgers, handhavers en crisisbestrijders. Dit heeft weer gevolgen voor de openbare orde en veiligheid in regio’s, in steden, dorpen en hun buurten en wijken. Over maatschappelijke spanningen tussen Marokkaanse en Molukse jongeren in Culemborg (wijk Terweijde), Nederlandse en Marokkaanse bewoners in Gouda (wijk Oosterwei) en Amsterdam Nieuw West, jongeren en politie in Haren (Groningen), jeugdbendes in Culemborg en Den Haag is door de landelijke en regionale media veel aandacht besteed. Bij het voorkomen en de bestrijding van maatschappelijke onrust zijn nogal wat actoren betrokken: van organisaties tot groepen individuele burgers. Dat vraagt om een stevige regie en geen vrijblijvendheid. Ook als het gaat om medeverantwoordelijkheid van burgers. Doch ook om het uitwisselen en toepassen van kennis, kunde en interventie-instrumenten die de taken en werkzaamheden op dit gebied versterken. Uit contacten met gemeenten en veiligheidsregio’s blijkt dat er blijvende behoefte is aan het ontsluiten van beschikbare kennis en ervaring op de vraag op welke wijze groeiende maatschappelijk onrust te voorkomen en te bestrijden is. Niet alleen FORUM heeft in verschillende gemeenten kennis en ervaringen opgedaan en gewerkt aan praktische handreikingen, maar ook Veiligheidsregio’s en Lectoraten integrale veiligheidsstudies van hogescholen passen hun kennis en praktische interventie-instrumenten in de praktijk toe.

Datum en tijd

Woensdagmiddag 23 april 2014

13.00 - 18.00 uur

Locatie

FORUM

Kanaalweg 86

3533 HG Utrecht

Aanmelden

Aanmelden is niet meer mogelijk.

Meer Informatie

Telefoon: 030-2974 260

Programma - inhoud

Dhr. Mostapha El Madkouri, m.elmadkouri@forum.nl

Dhr. Rein Sohilait, r.sohilait@forum.nl