EP-lid Cercas over advies van burgers via sociale media

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 19 maart 2014, 15:32.

Rapporteur Alejandro Cercas i

Het Europees Parlement i begon in december een open discussie op LinkedIn voor een ontwerp-verslag over de sociale aspecten van het trojkabeleid in de programmalanden, om de mening van de burger in de definitieve tekst te kunnen meenemen. Na drie maanden van rechtstreeks overleg van de rapporteur met de burgers, namen de leden op 13 maart het verslag aan. Rapporteur Alejandro Cercas sprak ons over zijn ervaring met dit sociale media experiment.

Welke reactie heeft u het meest geschokt?

De reacties die mij het meeste schokten, waren afkomstig uit Griekenland. Het zou heel moeilijk zijn om slechts één te kiezen . Ze gaven allemaal het idee van een sociale tsunami die daar plaatsvindt . Misschien ben ik het meest onder de indruk van de reacties met betrekking tot de schending van de rechten van toegang tot gezondheidszorg, waaronder de verwerving en het gebruik van geneesmiddelen. Hoe is de mogelijk zulke onzin is toegestaan met het oog op het uitvoeren van de consolidatie van financiële instellingen en de overheidsschuld?

Wat is meegenomen in de definitieve tekst?

Zonder overdrijving kan ik zeggen dat alle zorgen die in onze discussies naar voren kwamen, zijn verwerkt in de definitieve tekst. Ik was gebonden door het mandaat van het verslag [dat zich richt op de programmalanden: Griekenland, Ierland, Portugal en Cyprus] , dus ik kon geen rekening gehouden met de voorstellen met betrekking tot andere landen zoals Spanje.

Ik wil graag benadrukken dat alle opmerkingen grote persoonlijke passie en wederzijds begrip uitdrukten, dit is de grootst mogelijke toegevoegde waarde voor ons geweest.

Hoe ziet u het gebruik van dit instrument in de toekomst?

Het was een zeer interessante ervaring voor mij. Het openstellen van deze nieuwe manieren van communicatie is erg handig , niet alleen om zo te weten wat de burgers denken maar ook om te leren hoe we onze politieke debatten in alledaagse taal kunnen uitdrukken. Om deze redenen denk ik dat het echt nuttig zal zijn voor toekomstige leden van het Europees Parlement.

Het sociale netwerk dat wij hebben gekozen, heeft het voordeel van het selecteren van betrokkenen bij het debat maar het verlaagt de deelname van degenen die meer gewend zijn aan andere populaire platformen. Daarom zou het EP een inspanning kunnen doen om dit soort discussies te openen op andere sociale netwerken, zelfs als dit de diepte van de discussie kan verminderen.

REF. : 20140319STO39308