Vaststellen van prioriteiten in OSH-onderzoek zal Europa helpen zijn doelen voor 2020 te bereiken

Met dank overgenomen van Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk (EU-OSHA) i, gepubliceerd op maandag 24 maart 2014.

Het Europees Agentschap voor gezondheid en veiligheid i op het werk (EU-OSHA) heeft kernprioriteiten vastgesteld voor onderzoek op het gebied van veiligheid en gezondheid op het werk (OSH) die Europa zullen helpen zijn doelen voor 2020 te bereiken. De prioriteiten zijn gegroepeerd rond vier belangrijke thema's: (1) demografische verandering; (2) globalisering en de veranderende wereld van het werk; (3) veilige nieuwe technologieën; en (4) nieuwe of toenemende beroepsmatige blootstelling aan chemische en biologische agentia.

Door prioriteiten te stellen, kunnen de komende jaren onderzoeksactiviteiten beter worden gecoördineerd en middelen efficiënter worden toegewezen. Dit is van vitaal belang om OSH-onderzoek te vertalen naar praktische en toegankelijke oplossingen voor de werkvloer die van invloed zijn op de veiligheid en gezondheid van werknemers.

Het antwoord van EU-OSHA op de uitdagingen waarvoor Europa zich momenteel gesteld ziet, wordt uiteengezet in het verslag ‘Prioriteiten voor onderzoek naar veiligheid en gezondheid op het werk in Europa: 2013-2020’. In het verslag wordt onderstreept dat OSH-onderzoek kan bijdragen aan de verwezenlijking van de doelen die gesteld zijn in de Europa 2020-strategie en het Horizon 2020-programma voor slimme, duurzame en inclusieve groei.

Dr. Christa Sedlatschek, directeur van EU-OSHA: ‘In deze tijden van economische crisis is meer dan ooit behoefte aan een Europabrede OSH-strategie, en vraagstukken op het gebied van veiligheid en gezondheid op het werk moeten hoog op de agenda worden gezet. Er moet nadruk worden gelegd op de link tussen OSH, concurrentiekracht en bedrijfsprestaties. Sociale stabiliteit en duurzaamheid zouden hand in hand moeten gaan met economische groei.

Zij voegt daaraan toe: ‘Er is een sleutelrol weggelegd voor EU-OSHA als het erom gaat te waarborgen dat hoogwaardig OSH-onderzoek wordt vertaald naar praktische oplossingen op de werkvloer, op het niveau van de gewone werknemer. Het is essentieel dat het Agentschap het onderzoek coördineert en voorlichting over de risico's geeft aan zowel werknemers als werkgevers.

Om die reden is EU-OSHA van plan een vervolg aan dit verslag te geven door in 2014 een seminar te organiseren over een shortlist van OSH-onderzoeksprioriteiten en over de volgende stappen die genomen moeten worden.

De jongste ontwikkelingen in de wetenschappelijke kennis op dit gebied, veranderingen in de wereld van het werk en trends die van invloed zijn op OSH worden meegenomen in het verslag, dat ingaat op onder meer de volgende uitdagingen:

  • • 
    Demografische veranderingen - naarmate de Europese bevolking ouder wordt, is de uitdaging erin gelegen oudere werknemers in staat te stellen langer actief en productief te blijven en het aandeel oudere werknemers te vergroten. Een grotere participatie van vrouwen op de arbeidsmarkt betekent dat we meer inzicht moeten krijgen in OSH-kwesties die specifiek betrekking hebben op vrouwen. Migratie is eveneens een factor die bijdraagt aan de diversiteit van de beroepsbevolking. We moeten inzicht krijgen in hoe het ontwerp van werkplekken en de organisatie van werk kan worden aangepast om tegemoet te komen aan deze veranderingen in de samenstelling van de beroepsbevolking.
  • • 
    Globalisering en de veranderende wereld van het werk - bedrijfsreorganisaties, de verspreiding van informatie- en communicatietechnologie en een verschuiving van productie naar dienstverlening hebben geleid tot werkonzekerheid, werkintensivering, nieuwe arbeidspatronen en vaak ongunstige werktijden. Hierdoor worden werknemers sterker blootgesteld aan psychosociale risico's. Om doeltreffende preventiestrategieën te kunnen ontwikkelen, hebben we meer inzicht nodig in de verbanden tussen psychosociale risicofactoren en morbiditeit en mortaliteit.
  • • 
    Nieuwe technologieën - naarmate Europa zich verder ontwikkelt tot een groenere, duurzamere economie, komt er steeds meer nadruk te liggen op technologieën voor hernieuwbare energie en op afvalbeheer en -recyclage. Deze relatief nieuwe en zich nog ontwikkelende sectoren brengen nieuwe risico's met zich mee, zoals blootstelling aan elektromagnetische velden of aan biologische gevaren. We moeten deze risico's in kaart brengen en ervoor zorgen dat OSH-onderzoek wordt geïntegreerd in het ontwerp en de ontwikkeling van alle nieuwe processen en technologieën - preventie via ontwerp.
  • • 
    Blootstelling aan chemische en biologische agentia - het aantal dodelijke arbeidsongevallen neemt weliswaar af, maar het aantal sterfgevallen als gevolg van beroepsziekten neemt toe. De ontwikkeling van innovatieve producten en materialen en de verschuiving naar een hulpbronnenefficiëntere, koolstofarme economie hebben geleid tot nieuwe technologieën, en daarmee tot nieuwe uitdagingen op het gebied van OSH. Werknemers worden blootgesteld aan een toenemend aantal biologische en chemische agentia, hormoonontregelaars, nieuwe technologieën zoals nanotechnologie, en de gecombineerde of gemengde blootstelling aan gevaarlijke stoffen. We hebben betere methoden voor opsporing en identificatie nodig om een veilig gebruik van deze chemische en biologische agentia te waarborgen.

Deze OSH-onderzoeksprioriteiten zijn besproken in het kader van de Europa 2020-strategie en het Horizon 2020-programma tijdens een seminar in Brussel i op 8 en 9 oktober 2013, met de titel ‘Moving towards 2020 - priorities for OSH research for the years 2013-20’. Het seminar werd bijgewoond door onderzoeksdirecteuren en vertegenwoordigers van sponsors, lidstaten en de Europese Commissie i.

Links

Lees het volledige verslag (in het Engels)

Lees de samenvatting (in het Engels)

Tijdens het seminar gehouden presentaties en voordrachten