EU campagne 'Gezond werk is werk zonder stress'

Met dank overgenomen van Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk (EU-OSHA) i, gepubliceerd op maandag 7 april 2014.

Vandaag heeft het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk (EU-OSHA) in Brussel het startsein gegeven voor een twee jaar durende campagne in heel Europa: ‘Gezond werk is werk zonder stress!’ Werkgerelateerde stress komt in Europa alarmerend vaak voor. Uit EU-OSHA’s meest recente pan-Europese opiniepeiling is gebleken dat 51% van de werknemers vindt dat werkgerelateerde stress bij hen algemeen voorkomt op de werkplek en dat vier op de tien werknemers van mening zijn dat stress binnen hun organisatie niet goed wordt aangepakt. Als zij de handen ineenslaan, kunnen werkgevers en werknemers werkgerelateerde stress en psychosociale risico's echter met succes aanpakken en voorkomen, en dat is precies waar de campagne 'Een gezonde werkplek' bedrijven bij wil helpen.

Het startsein voor de campagne werd gegeven in aanwezigheid van de heer László Andor i, Europees commissaris van werkgelegenheid, sociale zaken en inclusie, de heer Vasilis Kegkeroglou, de Griekse onderminister van arbeid, sociale zekerheid en welzijn als vertegenwoordiger van het Griekse voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie en mevrouw Christa Sedlatschek, directeur van EU-OSHA. Zij riepen Europese bedrijven (zowel overheids- als particuliere bedrijven) op te erkennen dat werkgerelateerde stress moet worden aangepakt: dit is niet alleen goed voor de bescherming van de gezondheid van hun werknemers, maar ook voor de productiviteit van hun organisaties.

Commissaris Andor zei hierover het volgende: ‘Het aanpakken van werkgerelateerde stress is een van de allerbelangrijkste aandachtspunten waar het gaat om de gezondheid, de veiligheid en het welzijn van Europese werknemers. Op de werkplek kan en mag niet voorbij worden gegaan aan werkgerelateerde stress, die leidt tot hoger verzuim en lagere productiviteit. In het komende strategisch EU-kader voor gezondheid en veiligheid op het werk voor 2014-2020 wordt benadrukt dat betere bescherming van de geestelijke gezondheid van werknemers een doorslaggevende factor is bij de preventie van werkgerelateerde ziekten. In het kader zal een aantal maatregelen en acties worden voorgesteld ter bevordering van de geestelijke gezondheid op het werk, waaronder het uitwisselen van goede praktijken. Een positieve werkomgeving is niet alleen van belang omdat werknemers in zo'n omgeving langer kunnen doorgaan met werken, maar ook om ervoor te zorgen dat zij nog steeds in goede gezondheid verkeren wanneer ze met pensioen gaan. Ik ben ervan overtuigd dat de nieuwe EU-OSHA-campagne tegen stress en psychosociale risico's op het werk een belangrijke bijdrage zal leveren aan het bereiken van deze doelstelling.’

‘De campagne 'Gezond werk is werk zonder stress!' van 2014-2015 is een uitstekende gelegenheid om overal, op werkplekken in heel Europa, onder de aandacht te brengen dat psychosociale risico's en werkgerelateerde stress nu echt moeten worden aangepakt,’ aldus de heer Kegkeroglou. De campagne fungeert als leidraad en biedt de nodige ondersteuning aan werkgevers, managers, werknemers en hun vertegenwoordigers.’

Dr. Sedlatschek ging in op de doelen van de campagne:‘Hoewel stress op het werk steeds vaker voorkomt en de kosten ervan steeds hoger worden, bestaan er nog steeds veel misverstanden en gevoeligheden op dit vlak - uit EU-OSHA’s Esener-enquête bleek dat meer dan 40% van de werkgevers van mening is dat de aanpak van psychosociale risico's moeilijker is dan van ‘traditionele’ risico's op het gebied van veiligheid en gezondheid op het werk. Via deze campagne willen we alle betrokkenen bewuster maken van het probleem en ondersteuning bieden bij de aanpak van psychosociale risico's. Werkgerelateerde stress is een probleem van de organisatie en moet als zodanig worden aangepakt door werkgevers en werknemers samen.’

De campagne 'Een gezonde werkplek' wil laten zien hoe psychosociale risico's op dezelfde systematische manier kunnen worden aangepakt als elk ander risico op het gebied van veiligheid en gezondheid op het werk. Hiertoe worden eenvoudige tools aangereikt die organisaties kunnen helpen deze risico's daadwerkelijk en doeltreffend aan te pakken en de positieve effecten daarvan te benadrukken.

De campagne roept alle organisaties en particulieren op lokaal, nationaal en Europees niveau op om mee te doen. De campagne zal op nationaal niveau worden gecoördineerd door de nationale focal points van EU-OSHA in meer dan 30 Europese landen en worden ondersteund door officiële campagnepartners - Europese organisaties en multinationals en de mediapartners van de campagne. De campagne 'Een gezonde werkplek' wordt daarnaast ook gesteund door de voorzitterschappen van de Raad van de Europese Unie, het Europees Parlement, de Europese Commissie en de Europese sociale partners.

Aan de campagne ‘Gezond werk is werk zonder stress!', die twee jaar zal duren, zullen honderden organisaties uit heel Europa deelnemen die tezamen een groot aantal activiteiten bestrijken, zoals trainingen, conferenties en workshops, poster-, film- en fotowedstrijden, quizzen, ideeënbussen, reclamecampagnes en persconferenties. Een prominente plaats op de campagnekalender zal worden ingeruimd voor de Europese awards voor goede praktijken, waarvoor het startschot op 15 april zal worden gegeven. Alle Europese organisaties die met succes maatregelen doorvoeren om stress tegen te gaan en uit te bannen, worden aangemoedigd om zich hiervoor aan te melden.

Lees meer in de Campagnegids en bezoek de website van de campagne 'Een gezonde werkplek', waar u al het officiële campagnemateriaal kunt downloaden in 25 talen en meer te weten kunt komen over campagne-evenementen in heel Europa.

Bekijk de persconferentie voor de opening van de campagne 'Een gezonde werkplek' op het EBS-kanaal en volg de campagne op de voet via de hashtag #EUmanagestress op Twitter.