Pinokkio: Europese Commissie werkt nog aan toetreding Turkije

donderdag 22 mei 2014

DEN HAAG (PDC) - De bewering 'In Brussel i wordt volop gewerkt om Turkije lid te maken van de Europese Unie i' is waar met een kleine maar. Dat is de conclusie van de website pinokkiofactor.eu. De bewering over de toetreding van Turkije tot de EU is te lezen in het Europese verkiezingsprogramma van de PVV i.

Pinokkiofactor.eu onderzoekt en beoordeelt beweringen over de Europese Unie op hun waarheidsgehalte. Hoe langer de neus van Pinokkio, hoe meer onzin er volgens Pinokkio wordt verkocht.

Zowel Turkije als de Europese Unie verwachten dat het Turks lidmaatschap van de EU voor beide partijen veel economisch voordeel zal opleveren. Er is echter nog geen toetredingsdatum vastgelegd. In 2005 dacht men dat de onderhandelingen zeker 10 tot 15 jaar zouden duren. Inmiddels is duidelijk dat het allemaal net even wat meer tijd kost: van de 35 toetredingshoofdstukken was er in november 2013 slechts één afgesloten, 21 ervan waren nog niet eens geopend. Het is nog niet zeker of de onderhandelingen succesvol worden afgerond en of Turkije daadwerkelijk tot de EU zal toetreden. Een eventuele toetreding is afhankelijk van de vorderingen die de regering van Turkije maakt met het doorvoeren van hervormingen.

Pinokkio zeg: De PVV heeft gelijk dat ‘Brussel’ volop werkt om Turkije lid te maken van de EU. De onderhandelingen zijn na de opschorting hervat. Een kleine nuance is echter wel dat de onderhandelingen, ook binnen Brussel, niet zonder slag of stoot plaatsvinden. Zowel vanuit de Raad i als het Parlement i komen kritische geluiden, al is op dit moment nog geen meerderheid om de onderhandelingen op te schorten.

Bron: www.pinokkiofactor.eu