Methode om plastic in zee op te ruimen blijkt haalbaar
DEN HAAG (PDC) - Een methode om plastic in zee op te ruimen, dat gebruik maakt van de natuurlijke stromingen in zee, is technisch haalbaar en betaalbaar. Boyat Slat, een 19-jarige student van de TU Delft, maakte dit gisteren bekend bij de presentatie van een rapport over zijn in 2012 gepresenteerde project.
De student bedacht een opvangstation in zee dat met grote drijvende armen het plastic opvangt. Het plastic wordt door schepen aan land gebracht, zodat het vervolgens kan worden gerecycled.
UNEP i, de milieuorganisatie van de Verenigde Naties i, heeft berekend dat er jaarlijks vijf miljoen ton plastic in zee terecht komt. Het opruimen van de zogeheten plastic soep is een grote opgave, waar steeds meer organisaties zich mee bezighouden. In opdracht van de Europese milieuorganisatie Waste Free Oceans (WFO) hebben vissers grote hoeveelheden plastic opgevist. Het Europese Fishing for Litter-project stimuleert vissers het afval dat in netten terecht komt mee te nemen naar land in plaats van terug te gooien in zee.
In veel Europese havens moeten vissers nog betalen voor het afval dat is opgevangen in zee. De Europese Unie i heeft inmiddels wel plannen om vissers te gaan belonen voor het meenemen van plastic naar de haven.