Het kan beter: tien keer beter!

Met dank overgenomen van E.G.M. (Emile) Roemer i, gepubliceerd op dinsdag 16 september 2014, column.

Gisteren heb ik op de radio mijn inzet voor deze week bekend gemaakt. Het is de hoogste tijd om de groeiende inkomensverschillen in Nederland kleiner te maken. Dat betekent minder inkomensbelasting voor lage- en middeninkomens, minder belasting voor de gewone spaarder en een eerlijkere bijdrage van de superrijken en grote bedrijven die steeds minder belasting zijn gaan betalen.

Vandaag is het Prinsjesdag. Het kabinet zet zijn koers uit voor het komende jaar. Het verhaal is bekend. Harde bezuinigingen, grote werkloosheid en minder zorg. Het is niet mijn koers en dat zal het ook nooit worden. Coalitie en neppositie laten de ongelijkheid toenemen: wie rijk is wordt rijker, wie arm is wordt armer. Deze politiek scheurt de samenleving in tweeën en zet ons land economisch op achterstand. Het eigen risico moet niet omhoog, maar afgeschaft. Huurverhogingen moeten we stoppen, niet stimuleren. De pensioenen willen we beschermen, niet korten.

Morgen zijn de Algemene Politieke Beschouwingen. Ik ben er klaar voor. De SP zal het kabinet laten zien dat het anders kan en beter moet. Tien keer beter zelfs. Haalbaar en betaalbaar: 100% sociaal. Misschien kijkt u morgen naar het debat, of bent u gewoon aan het werk. Maar weet dat wij er voor u zijn: gisteren, vandaag en morgen weer. Wij knokken door. Voor een mooi Nederland waar we voor elkaar zorgen en omkijken naar elkaar.