Bas Eickhout over gratis emissierechten: "Er staan sectoren op de lijst die er niet thuishoren"

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 24 september 2014, 17:11.

Bas Eickhout

Bedrijven voor hun CO2-uitstoot te laten betalen, kan een geweldige manier om hen aan te moedigen schoner geworden maar brengt ook het risico met zich mee dat ze hun productie verplaatsen naar een regio met minder strenge milieunormen. De Commissie wil deze praktijk, bekend als koolstoflekkage, voorkomen door emissierechten te blijven weggeven. Bas Eickhout stelde voor deze beslissing te blokkeren omdat naar zijn mening veel industrieën het zich kunnen veroorloven voor de rechten te betalen.

Sommige industrieën in de EU krijgen een substantieel deel van hun CO2-emissierechten (vergunningen om te vervuilen) gratis omdat er een risico is dat ze hun activiteiten zouden verplaatsen, moesten ze ervoor betalen. De Europese Commissie heeft nu een lijst opgesteld van sectoren die in de verleiding zouden kunnen komen te verhuizen als een recht 30 euro zou kosten. De marktprijs bedraagt momenteel echte slechts 5 euro per recht en velen zeggen dat sommige sectoren op de lijst zich het best kunnen veroorloven te betalen voor de rechten, zonder dat dit banen hoeft te kosten.

We bespraken de situatie met het Nederlandse EP-lid Bas Eickhout (De Groenen/EVA).

Wat is er mis met het voorstel van de Commissie?

Sectoren die in het geheel niet worden blootgesteld aan het risico van een weglekeffect, krijgen nu gratis emissierechten.

De methodologie van de Commissie om sectoren die in aanmerking komen voor de toewijzing van gratis emissierechten te identificeren, is gebaseerd op een prijs van 30 euro per recht. Deze prijs is veel te hoog en zet sectoren op de lijst die er niet thuishoren.

Ondertussen maakt de Commissie in een effectbeoordeling, die niet openbaar is gemaakt, gebruik van een prijs van 16,5 euro. In dit scenario zullen meer sectoren emissierechten moeten kopen en zullen de lidstaten ongeveer 5 miljard euro verdienen en een aantal CO2-intensieve sectoren zullen een prikkel hebben om te innoveren.

Citaat

In een recente studie, die voor de Commissie werd uitgevoerd, wordt zelfs de vraag gesteld of koolstoflekkage überhaupt wel bestaat. Bas Eickhout

Is er een risico dat sommige energie-intensieve sectoren - indien verwijderd uit deze lijst - hun bedrijven naar andere regio's verhuizen?

Nee, in een recente studie, die voor de Commissie werd uitgevoerd, wordt zelfs de vraag gesteld of koolstoflekkage überhaupt wel bestaat.

Bovendien wordt in de eerder genoemde effectbeoordeling ook geconcludeerd dat sommige sectoren veilig van de lijst kunnen worden verwijderd. De lijst zou alleen die sectoren moeten bevatten die mogelijk met oneerlijke concurrentie te maken krijgen, terwijl de lijst momenteel 96% van alle bedrijven bevat die deelnemen aan het emissiehandelssysteem.

Hoe kan de EU de bedrijven voor de uitstoot laten betalen en tegelijkertijd de banen in de Unie behouden?

Allereerst kunnen de opbrengsten worden gebruikt om de belasting op arbeid te verlagen waardoor het aantrekkelijk voor bedrijven wordt om meer mensen in te huren. Ten tweede zullen bedrijven moeten innoveren om hun uitstoot te verlagen, wat vervolgens tot groene banen zal leiden.

De milieucommissie verwierp op woensdag 24 september het voorstel van de rapporteur om het besluit van de Commissie te blokkeren.

REF. : 20140923STO68302