Resomeren; wilt u gekookt worden?

Met dank overgenomen van A.A.G.M. (Ronald) van Raak i, gepubliceerd op vrijdag 24 oktober 2014, 13:05, column van Ronald van Raak

Uw lichaam wordt onder hoge druk gesnelkookt in een chemisch goedje en verdwijnt vervolgens in het riool. Alleen uw botten blijven over, maar die zijn zo zacht geworden dat ze eenvoudig kunnen worden vermalen. Welkom in de wereld van resomeren. Uitvaart-maatschappij Yarden liet een milieuonderzoek doen, startte een mediacampagne en bewerkte de politiek met een opmerkelijke lobby.

Arbeiders voor lijkverbranding

Kent u nog de Arbeiders Vereeniging voor Lijkverbranding (1919)? Of haar huisorgaan ‘De Urn’? Yarden is een commercieel bedrijf, maar komt voort uit de arbeidersbeweging. Arbeiders verdienden een goede zorg, ook na hun dood. Verbranden was daarbij een stuk goedkoper dan begraven. Deze vereniging heeft zich hard gemaakt om crematie in ons land wettelijk mogelijk te maken.

De lobby van Yarden

Tijden veranderen, ooit werd cremeren gezien als iets uiterst curieus. Zou resomeren ook ooit gewoon worden? Is dit een nieuwe vorm van een waardig einde, of een goedkope manier om geld te verdienen? En moeten we na elke lobby de wet veranderen? Ik zou wel eens willen weten of mensen eigenlijk behoefte hebben aan resomeren. Ik ben benieuwd naar uw opvattingen.

Deze column verscheen eerder op The Post Online.