Ambtelijke delegatie uit Moldavië in de Eerste Kamer

Met dank overgenomen van Eerste Kamer, gepubliceerd op vrijdag 14 november 2014.

Op donderdag 13 november 2014 bezocht een ambtelijke delegatie van het parlement van Moldavië de Eerste Kamer. De delegatie die onder leiding stond van de Secretaris-Generaal van het parlement, bracht in het kader van een UNDP programma een werkbezoek aan de Eerste en Tweede Kamer. Doel van het bezoek was om te leren van andere parlementen en om ervoor te zorgen dat de wetgeving en het wetgevingsproces van Moldavië in lijn komen met normen die binnen de EU gelden. Tijdens het werkbezoek ontstond voor de Moldavische delegatie een feestelijk moment toen zij hoorde dat het Europees Parlement zojuist het EU-Associatieverdrag met Moldavië had geratificeerd.

De Griffier van de Eerste Kamer Geert-Jan Hamilton verwelkomde de delegatie en hield inleidende woorden over de oorsprong en geschiedenis van de Nederlandse Staten-Generaal, alsook de interne organisatie en de gedragscode voor de parlementaire staf. Stafleden van de Eerste Kamer gaven vervolgens uitleg over de nationale en Europese website, informatievoorziening, het wetgevingsproces en over het 'papierloos parlement', duidend op de overstap van papier naar de IPad in 2011 door de Eerste Kamer. De Moldaviërs gaven te kennen zelf bezig te zijn met de digitalisering van hun parlement en het opzetten van een website specifiek gericht op de EU, zoals de Eerste Kamer die kent.

De ontmoeting werd afgesloten met een lunch en een kort bezoek aan het nieuwe leeskabinet van de Eerste Kamer, waarna de delegatie werd uitgezwaaid door de Griffier.