De firma list en bedrog

Met dank overgenomen van E.G.M. (Emile) Roemer i, gepubliceerd op woensdag 24 december 2014, column.

Het kabinet wil (onder druk van de VVD) zorgverzekeraars meer macht geven. Daarom moet de vrije-artsenkeuze voor veel mensen eraan. Wie geen geld heeft voor de duurste polis verliest die vrijheid: de zorgverzekeraar bepaalt dan naar welke psycholoog of behandelaar je mag.

Volgens de VVD blijft de keuzevrijheid overeind. Daar is het bedrog. Want honderdduizenden Nederlanders kunnen nu hun zorgpremie al niet betalen. Deze mensen hebben dus helemaal geen keuze en moeten naar de pijpen van de verzekeraars dansen. De VVD is alleen voor vrijheid voor mensen die dat betalen kunnen.

Een meerderheid in de Eerste Kamer heeft deze week tegen de wet gestemd die de vrije-artsenkeuze beperkt. De SP (en ook de drie senatoren van de PvdA) willen geen tweedeling in de zorg: geen luxe-polis (met keuzevrijheid) voor de rijken, en een tweederangspolis (zonder vrijheid) voor de rest.

Maar toen kwam de list. PvdA en VVD vertrouwen er niet op dat een nieuwe wet (met dezelfde uitgangspunten) een volgende keer wél door de Eerste Kamer komt. Dus verzon de PvdA een list. Als onze senatoren niet voor willen stemmen, dan regelen we het toch buiten het parlement om? De staatsrechtelijke trukendoos ging open: als het niet democratisch kan, dan doen we het wel ondemocratisch.

Dit pikken we natuurlijk niet. We leven hier niet in een bananenrepubliek!

Nederland wíl niet meer marktwerking in de zorg en wíl niet dat er meer macht naar zorgverzekeraars gaat. De bevolking wil het niet, patiënten willen het niet, artsen willen het niet én de Eerste Kamer wil het niet. Dan moet je als kabinet je conclusies trekken en deze wet intrekken.

Doet het kabinet dit niet dan heeft u bij de verkiezingen op 18 maart nóg een extra reden om PvdA en VVD weg te stemmen.