Keuzes

Met dank overgenomen van E.G.M. (Emile) Roemer i, gepubliceerd op woensdag 11 februari 2015, column.

De SP deed gisteren een mooi voorstel in de Tweede Kamer. Laten we de vermogens in Nederland eerlijker belasten. Wie een enorme bankrekening of riant aandelenbezit heeft, gaat wat meer belasting betalen; wie een klein spaarpotje heeft, gaat daar minder belasting over betalen.

Sociale partijen steunen zo’n voorstel. Ik was daarom blij met de steun van GroenLinks en ChristenUnie voor dit plan. Mét de SP begrijpen zij dat het niet klopt dat de superrijken steeds rijker worden over de rug van midden- en lage inkomens.

De PvdA steunde ons voorstel niet. Ondanks dat Diederik Samsom op televisie precies hetzelfde voorstel doet, stemt hij in de Tweede Kamer tegen. Het is blijkbaar moeilijk bewegen in de spagaat waarin hij zit. Op televisie wil hij links praten, maar in de Tweede Kamer stemt hij rechts omdat de PvdA zich heeft vastgeklonken aan de VVD.

Politiek lijkt soms ingewikkeld, maar dat is het niet. Hadden we namelijk een kabinet gehad dat een kleine belasting op de grote vermogens had durven doorvoeren dan waren allerlei hardvochtige bezuinigingen niet nodig geweest. Dan hadden de belastingen voor lage - en middeninkomens omlaag gekund en was er ruimte gekomen om te investeren in banen en werk.

PvdA en VVD kiezen daar niet voor. Liever verhogen zij de belasting voor werknemers dan dat de allergrootste vermogens een eerlijke bijdrage gaan betalen. Dat is hún keuze, niet mijn keuze, en hopelijk ook niet de uwe.

Op 18 maart kunt u afrekenen met de partijen die deze verkeerde keuzes maken.

Emile Roemer