Valse vreugde

Met dank overgenomen van E.G.M. (Emile) Roemer i, gepubliceerd op vrijdag 13 februari 2015, column.

Minister Asscher zegt dat hij ‘heel blij’ is met de toename van het aantal banen in het laatste kwartaal van vorig jaar. Er komen zeker verkiezingen aan. Anders had de minister wel een fatsoenlijke reactie gegeven op de schokkende cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag presenteerde.

Dit is wat Asscher niet vertelt:

Er zijn op dit moment 100.000 banen minder dan in 2008. De banenmachine van VVD en PvdA staat nog altijd vol in de achteruit. Op iedere vacature zijn er vijf werklozen. Honderdduizenden Nederlanders hebben geen schijn van kans om snel aan het werk te komen.

Sinds het uitbreken van de crisis hebben een half miljoen (!) mensen hun vaste contract verloren. De nieuwe banen, waar minister Asscher zo blij mee is, zijn voor het overgrote deel baantjes via het uitzendbureau of contracten voor zelfstandigen.

Er is geen enkele reden om blij te zijn met de cijfers die vandaag bekend zijn gemaakt. Sterker nog, ik vind het nogal ongepast dat een minister van de Partij ván de Arbeid ‘heel blij’ is als 633.000 Nederlanders zónder arbeid zitten.

Dit kabinet weigert ieder investeringsplan van de SP te steunen. SP-voorstellen om banen te redden in de thuiszorg worden door VVD en PvdA weggestemd. Ons voorstel om voor tienduizenden volwaardige banen te zorgen in de bouw is nog altijd niet door het kabinet overgenomen.

Wie nu werkloos thuiszit heeft niets aan een blije minister. De PvdA-minister van Werkgelegenheid moet niet werkloos toekijken, maar nú investeren in werk.

Emile Roemer