Opstelten en Teeven afgetreden; Blok neemt waar

dinsdag 10 maart 2015
gewijzigd

DEN HAAG (PDC i) - Minister Ivo Opstelten i van Veiligheid en Justitie en staatssecretaris Fred Teeven i hebben hun ontslag aangeboden aan de koning. Aanleiding is de afwikkeling van en informatievoorziening over een deal met topcrimineel Cees H. in 2000, de zogenoemde Teevendeal. De portefeuille Veiligheid en Justitie zal totdat opvolgers zijn benoemd worden waargenomen door de minister voor Wonen en Rijksdienst, Stef Blok i.

Opstelten neemt verantwoordelijkheid op zich voor de onduidelijkheid die is ontstaan over de afwikkeling van deze deal. Teeven, die in 2001 als officier van justitie bij de deal betrokken was, vindt dat hij niet meer geloofwaardig kan functioneren als staatssecretaris. 

Opstelten heeft lang (ook in de Tweede Kamer) volgehouden dat de crimineel twee miljoen gulden had ontvangen. Vorige week onthulde de actualiteitenrubriek Nieuwsuur dat het om 4,7 miljoen gulden ging. Pas vandaag werd het correcte bedrag teruggevonden in een computersysteem van het ministerie. Volgens Opstelten had de juiste informatie eerder ontsloten kunnen worden. Daardoor is er te lang onduidelijkheid blijven bestaan over de schikking.  

Vandaag zou een debat over de kwestie plaatsvinden in de Tweede Kamer. 

Bron: Nieuwsuur en persconferentie Opstelten/Teeven