Eerste Kamer: veel vraagtekens bij de relatie met Rusland

woensdag 15 april 2015

DEN HAAG (PDC) - De situatie in Oekraïne, het Midden-Oosten en het TTIP-verdrag stonden gisteren onder meer centraal tijdens de Algemene Europese Beschouwingen in de Eerste Kamer i. Op de agenda stond de Staat van de Europese Unie 2015 die minister van Buitenlandse Zaken Koenders i eerder naar het Parlement had gestuurd. Het debat werd na de eerste termijn geschorst en wordt op maandag 1 juni 2015 hervat.

Onder andere de senatoren Van der Linden i (CDA) en Strik i (GroenLinks) bekritiseerden het buitenlandbeleid van de Europese Unie. De twee senatoren uitten hun zorgen over de relatie met Rusland, want volgens hen kan de EU onmogelijk een veiligheidsstrategie ontwikkelen voor Europa zonder Rusland daarbij te betrekken. Ook moet de EU zich meer inspannen om een einde te maken aan het geweld in het Midden-Oosten. Daarnaast is het noodzakelijk dat de lidstaten nauwer gaan samenwerking om de stroom vluchtelingen vanuit het Midden-Oosten op te kunnen vangen.

Senator Elzinga i (SP) plaatste zijn vraagtekens bij het TTIP-verdrag met de Verenigde Staten. Volgens hem ontbreekt de democratische controle op een interne markt voor de EU en de VS. Senator Koffeman i (PvdD) pleitte zelfs voor het beëindigen van de onderhandelingen met de Verenigde Staten.

Senator Fred de Graaf  i(VVD) benadrukte in het debat het belang van het subsidiariteitsbeginsel. 'Europees wat moet, nationaal wat kan'. Senator Backer i (D66) betoogde ook dat na de overdracht van bevoegdheden aan de EU en de decentralisatie er opnieuw moet worden gekeken naar de rol van de Nederlandse overheid.

Daarnaast werd gesproken over de toekomst van de Europese Unie. Senator Klaas de Vries i (PvdA) wil in de toekomst een meer voortvarende Europese Unie. De EU moet meer doen aan het bestrijden van werkloosheid, bescherming van privacy en het bevorderen van de vrede en veiligheid. PVV-senator Faber-Van de Klashorst i waarschuwde dat Nederlanders al jaren de grootste netto betalers aan de EU zijn. Ze pleitte ervoor om in de toekomst een referendum te houden, om zo het vertrouwen van de burger terug te winnen. Ook waarschuwde ze voor de islamisering in Europa. 

Bron: Eerste Kamer