Joop van den Berg en parlement.com over Tweede Kamervoorzitterschap in Plein 2 van Trouw

woensdag 22 april 2015

DEN HAAG (PDC i) - Trouw citeerde vandaag in de rubriek Plein 2 Joop van den Bergs i column 'Kamervoorzitter, bekwaam en onbekwaam i' van 24 januari 2014. Het citaat luidt  

 

Het ambt (van Kamervoorzitter, red.) heeft het echter in twee eeuwen parlementaire geschiedenis primair moeten hebben van het gezag van zijn bekleder, meer dan van zijn machtsmiddelen. (...) Een voorzitter komt met gepast gebruik van humor verder komt dan met de knoet van het reglement van orde.

Ook memoreert Plein 2 dat Van den Berg in diezelfde column het terugtreden van Kamervoorzitter Van Bylandt i 'de meest treurige vertoning' noemde.

De rubriek Plein 2 ging vandaag in op de functie van de Kamervoorzitter naar aanleiding van de kwestie-Voortman-Van Miltenburg. Wanneer opleiding van de Kamervoorzitters aan de orde komt noemt Plein 2 de website parlement.com als bron: vrijwel alle Kamervoorzitters waren, een uitzondering daargelaten, allemaal jurist. Van Miltenburg is zo'n uitzondering, zij werd opgeleid tot journaliste.

Bron: Trouw, 22 april 2015