Bundel 'An Impossible Job? - The Presidents of the European Commission,1958-2014' verschenen

donderdag 4 juni 2015

DEN HAAG (PDC i) - Onder de vlag van het Montesquieu Instituut is de bundel 'An Impossible Job?- The Presidents of the European Commission, 1958-2014' verschenen.

Deze bundel staat onder redactie van Jan van der Harst i en Gerrit Voerman i.

Erfenis van een voorzitter

Lange tijd was de voorzitter van de Europese Commissie i het boegbeeld van wat nu de Europese Unie i is. De invloed van individuele voorzitters op de ontwikkeling van zowel de Europese Commissie als de Europese Unie als geheel liep nogal uiteen. Dit was afhankelijk van zijn karakter, de (niet altijd behulpzame) houding van de meest machtige lidstaten, of de bredere politieke en economische context. Niettemin hebben de meeste Commissievoorzitters op enigerlei wijze een erfenis achtergelaten.

In deze bundel, mede tot stand gekomen door een financiële bijdrage van het Montesquieu Instituut, zijn voor het eerst bondige politieke

biografieën van alle elf voorzitters van de Europese Commissie bijeen gebracht, van Walter Hallstein i (1958-1967) tot en met José Manuel Barroso i (2004-2014). Deze portretten, geschreven door deskundigen, zijn fascinerend om te lezen. De redacteuren maken in een slotbeschouwing de balans op en schetsen de overeenkomsten en verschillen tussen de voorzitters. Ook beschrijven zij de sluipende 'presidentialisering' van het ambt van Commissievoorzitter, door oud-voorzitter Roy Jenkins i ooit 'an impossible job' genoemd.

Deze bundel is voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van de Europese Unie en haar instituties en wil weten waar de Unie vandaan kwam en waar zij naar toe gaat.

Publicatie

Deze bundel kan bij iedere boekhandel worden besteld. Via internet kan het onder meer worden verkregen via BookDepository.com of via de uitgever, John Harper Publishing.

Meer informatie