Ministers bijeen voor Informele Raad voor Concurrentievermogen

Met dank overgenomen van Nederlands voorzitterschap Europese Unie 1e helft 2016 (EU2016NL) i, gepubliceerd op woensdag 27 januari 2016, 8:25.

1.

Ministers bijeen voor Informele Raad i voor Concurrentievermogen

Nieuwsbericht | 27-01-2016 | 08:25

Op woensdag 27 januari 2016 vindt in Amsterdam de Informele bijeenkomst van de Raad voor Concurrentievermogen (Onderzoek) plaats. Onder voorzitterschap van staatssecretaris Sander Dekker i vergaderen de Europese ministers van onderzoek over het belang van onderzoek en innovatie.

Bill Gates houdt speech over onderzoek en innovatie

De meeste ministers brachten op dinsdag al een bezoek aan het NICAS (Netherlands Institute for Conservation, Art and Science) en het Rijksmuseum. De dag werd afgesloten met een diner in het Stedelijk Museum, waar Bill Gates een Keynote speech hield over het belang van onderzoek en innovatie. Gates was aanwezig op uitnodiging van staatssecretaris Dekker.

Open Access

De Bill en Melinda Gatesfoundation investeert veel in onderzoek. Voorwaarde is dat de onderzoeksresultaten voor iedereen toegankelijk en beschikbaar zijn. Bij monde van staatssecretaris Dekker vraagt Nederland tijdens het voorzitterschap aandacht voor Open Acces als manier om kennis toegankelijk en beschikbaar te maken.

Investeringen in onderzoek en innovatie

Woensdagochtend spreken de deelnemers aan de informele bijeenkomst over de waarde van investeringen in onderzoek en innovatie voor economische groei. De middagbijeenkomst gaat over de randvoorwaarden voor onderzoek en innovatie. De Europese wet- en regelgeving moet onderzoeks- en innovatievriendelijker worden en bijdragen aan een optimaal onderzoeks- en vestigingsklimaat in Europa i.

Drie prioriteiten

Binnen de Raad voor Concurrentievermogen zet het Nederlandse voorzitterschap in op drie prioriteiten op het gebied van onderzoek en innovatie: bevorderen van investeringen in onderzoek en innovatie, de Europese wet- en regelgeving onderzoeks- en innovatievriendelijk maken en het verbeteren van de circulatie van en toegang tot kennis door Open Science/Open Access.