Veiliger persoonlijke beschermingsmiddelen, gastoestellen en kabelbanen: Raad neemt nieuwe EU-brede regels aan

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op vrijdag 12 februari 2016.

De Raad i heeft de internemarktregels voor persoonlijke beschermingsmiddelen, gastoestellen en kabelbanen geactualiseerd om de veiligheid van de consument te vergroten, en voor een gelijk speelveld voor ondernemingen te zorgen.

De nieuwe regels zullen ook het toezicht van de overheidsinstanties op de markt verbeteren zonder de sector met onnodige lasten of extra kosten op te zadelen.

De definitieve aanneming van de 3 verordeningen door de Raad op 12 februari 2016 volgt op akkoorden in eerste lezing tussen de Raad en het Europees Parlement in oktober 2015. De verordeningen zullen in het Publicatieblad van de EU worden bekendgemaakt.

Persoonlijke beschermingsmiddelen

Persoonlijke beschermingsmiddelen bieden bescherming tegen alle soorten gevaren (bv. hitte, vlammen, chemicaliën, rondvliegende deeltjes, mechanische schokken, enz.) in uiteenlopende omgevingen, of dit nu thuis, op het werk of tijdens de sportbeoefening is.

Het gaat bijvoorbeeld om hoofd-/oor-/oogbescherming (helmen, oorbeschermers, brillen) ademhalingsbescherming (gas- en stofmaskers), lichaamsbescherming (chemiekleding, motorpakken en reflecterende vesten) en hand-/been-/voetbescherming (tuinhandschoenen, kniestukken, veiligheidsschoenen). Ook ovenhandschoenen vallen onder de nieuwe verordening, vaatwashandschoenen voor particulier gebruik evenwel niet.

De nieuwe verordening actualiseert de huidige regels van Richtlijn 89/686/EEG. De nieuwe regels gelden voor elk afzonderlijk product dat bestemd is om voor het eerst op de EU-markt te worden gebracht en/of er in gebruik te worden genomen.

De nieuwe regels omvatten de gezondheids- en veiligheidsvoorschriften en de conformiteitsbeoordelingsprocedures die door de fabrikanten moeten worden gevolgd. Deze procedures houden verband met de ernst van het risico. De "CE-markering" wordt aangebracht op producten die aan de gezondheids- en veiligheidsvoorschriften voldoen.

Gastoestellen

De nieuwe verordening moet ervoor zorgen dat gastoestellen en toebehoren voldoen aan EU-voorschriften die zorgen voor een hoog niveau van bescherming van de gezondheid en veiligheid van mensen, huisdieren en eigendommen, en voor een rationeel energieverbruik.

Typische gastoestellen zijn geisers, gasfornuizen/ovens/barbecues en terrasverwarmers.

In de nieuwe verordening krijgen gastoestellen en toebehoren een EU-prestatieverklaring die aantoont dat zij aan één regeling voldoen.

Met deze verordening worden de huidige regels van de Richtlijn gastoestellen (2009/142/EG) geactualiseerd. Die regels gelden voor toestellen die in de EU in de handel zullen worden gebracht en/of voor het eerst in gebruik zullen worden genomen.

Kabelbaaninstallaties

De voornaamste soorten kabelbaaninstallaties zijn kabelsporen, gondelbanen, stoeltjesliften, cabinebanen, funitels, sleepliften en gecombineerde installaties bestaande uit verschillende soorten kabelbaaninstallaties.

Voortbeweging door kabels en de functie van personenvervoer zijn de voornaamste criteria die de werkingssfeer van Richtlijn 2000/9/EG bepalen, die van toepassing is op installaties die zijn gebouwd en in gebruik genomen vanaf 3 mei 2004.

De nieuwe verordening komt in de plaats van Richtlijn 2000/9/EG, die reeds handelde over veiligheids-, milieu- en nalevingseisen, en zal zorgen voor meer samenhang tussen de voorschriften in de gehele EU.

Kabelbaaninstallaties zijn unieke producten die aan plaatselijke omstandigheden zijn aangepast en bestaan uit een vaste infrastructuur en mobiele machines. Voor veiligheidscomponenten en subsystemen gelden de regels van het vrije verkeer van goederen en zijn een conformiteitsbeoordeling en een conformiteitsverklaring nodig.


1.

Relevante EU dossiers