#10: (post)kolonialisme, vaderlandse geschiedenis en Roofstaat, Amsterdam

datum 8 mei 2016 16:00
plaats Amsterdam
locatie Da Costakade 102 Toon locatie
aanwezigen R.H. (Rob) Oudkerk i e.a.
organisatie De Nieuwe Liefde i

Kwesties is een debatprogramma met publiek dat elke zondag op NPO Radio 1 wordt uitgezonden. Presentatie door Rob Oudkerk en Marianne den Anker. Deze week: Nederland's koloniale geschiedenis.

Ewald Vanvugt schreef 900 zwarte bladzijden vaderlandse geschiedenis, die meer dan duizend jaar beslaan. Het is een duistere, soms bijna misselijkmakende terugblik op de Nederlandse veroveringen op de rest van de wereld. ‘Wat iedere Nederlander moet weten’, luidt de ondertitel. Want dit werk zou wel eens een onmisbaar onderdeel van de canon van Nederland kunnen worden, omdat het compromisloos uitlegt waar onze welvaart vandaan komt - en hoe wij zijn geworden wie wij zijn.

Want hoe zijn deze hoofdstukken uit onze geschiedenisboeken gebleven? Welke invloed heeft deze onwetendheid voor ons zelfbeeld? En op racisme en ongelijkheid in een multiculturele samenleving? Waarom is kennis erover juist vandaag de dag zo essentieel?

gasten

Wouter Reitsema, historicus en docent op een middelbare school in Amsterdam. 'Postkoloniale kritiek op de geschiedenisles gaat voor mij niet alleen om aandacht voor de kritische verhalen, maar ook over welke woorden we gebruiken. We gebruiken vaak termen met duidelijk koloniale wortels, zoals blank en allochtoon - mijn uitdaging is dit talig bewustzijn in het klaslokaal voor elkaar te krijgen.'

Artiest en activist Gikkels. Zijn woonplaats, de Amsterdamse Bijlmer, en de strijd tegen racisme zijn belangrijke onderwerpen in zijn muziek. Naar aanleiding van Roofstaat stelt hij: 'We zijn op de goede weg, maar het verbaast me dat wij ons koloniale verleden pas serieus nemen en accepteren als een witte man of vrouw het opschrijft. What about Anton de Kom?'

MC Leeroy, lid van de rapformatie Zwart Licht. Nieuwsgierig naar de geschiedenis van Suriname, het geboorteland van zijn ouders, ging hij op onderzoek. 'In Afrika word ik niet geaccepteerd als een Afrikaan, in Zuid-Amerika word ik niet geaccepteerd als een Zuid-Amerikaan en in Nederland word ik niet geaccepteerd als een Nederlander. Dus wat ben ik dan precies?'

Piet Emmer, emeritus-hoogleraar geschiedenis, specialist in Europese expansie en migratie en prominent slavernij-deskundige. 'Het is juist dat het kolonialisme wrede kanten kende. Daarnaast heeft het het gekoloniseerde deel van de overzeese wereld op hardhandige wijze gemoderniseerd. Het uitbannen van hongersnoden, de invoering van westerse medische zorg, modern onderwijs, wegen en spoorwegen zijn allemaal koloniale verworvenheden. Kortom, het kolonialisme had twee gezichten.'

Frits de Ruyter De Wildt is de 12e generatie nazaat van de Nederlandse admiraal Michiel de Ruyter (1607 - 1676) en voorzitter van de gelijknamige stichting die De Ruyter levend wil houden, door onder meer het organiseren en bijwonen van herdenkingen en restauratie van erfgoederen. Zo heeft de stichting een bijdrage geleverd aan het script voor de film over de beroemde admiraal en meer dan 35 afstammelingen bijeen gekregen om te figureren. Tijdens de wereldpremière in het Scheepvaartmuseum mocht Frits voor 1200 gasten de presentatie verzorgen.

Artistieke reflectie door Sandy Bosmans. Deze Ghanees-Nederlandse woordkunstenares is een opkomend talent in de poetry scene. Ze is lid van de Poetry Circle en schrijft al sinds haar kinderjaren, maar is nu steeds vaker op het podium te vinden. Dit jaar schopte ze het tot de halve finale van het Nederlands Kampioenschap poetry slam.

De afgelopen jaren presenteerden Oudkerk en Van den Anker het programma 1 op Straat, een half uur durend actueel radioprogramma waarvoor zij het land doorkruisten. Met het een uur durende Kwesties slaan zij een andere weg in. Prikkelende debatten rondom diversiteit en levensbeschouwing met ruimte voor verdieping en interactie, elke zondag.

aanvang 16:00 | inclusief drankje | uitzending zelfde dag van 20:00 - 21:00 uur | NPO Radio 1


Inhoudsopgave van deze pagina:

1.

De Nieuwe Liefde

Stichting De Nieuwe Liefde organiseert publieke programma's over religie, cultuur en maatschappij. Daarnaast is ruimte voor poëzie, muziek en theater en wordt een tijdschrift uitgegeven, Roodkoper. De stichting beheert en verspreidt tevens het werk van dichter en theoloog Huub Oosterhuis, initiatiefnemer en bestuurslid van de stichting.

2.

Meer over...