De aanhouder wint!

Met dank overgenomen van E.G.M. (Emile) Roemer i, gepubliceerd op woensdag 2 maart 2016, column.

De aanhouder wint. Dat heeft Ronald van Raak deze week bewezen. Sinds 2006 zet hij zich in voor de bescherming van klokkenluiders, mensen die maatschappelijke misstanden aan de kaak stellen.

We kennen inmiddels de bekendste klokkenluiders. Ad Bos, die de miljardenfraude in de bouw aankaartte. Hij werd schandalig behandeld en leefde jarenlang berooid in een caravan. Fred Spijkers verging het niet veel beter. Decennialang werd hij door Defensie geïntimideerd en bedreigd omdat hij niet wilde liegen over ondeugdelijke en gevaarlijke landmijnen.

Afgelopen dinsdag won Ronald zijn tienjarige strijd voor een Huis voor klokkenluiders. 66 leden van de Eerste Kamer stemden voor. Er waren geen tegenstemmen.

Daarmee is het Huis voor Klokkenluiders een feit en krijgen mensen als Ad Bos en Fred Spijkers in het vervolg bescherming tegen ontslag, pesterijen en intimidatie.

Met het Huis voor klokkenluiders kunnen gewone mensen opboksen tegen machtige bedrijven en overheden. Wie een misstand meldt is veilig en zaken kunnen niet meer zomaar in een doofpot worden gestopt. Ook kan 'het Huis' onderzoek doen zodat nieuwe gevallen van fraude, corruptie of gevaren voor onze veiligheid kunnen worden voorkomen of aangepakt.

De aanhouder wint. Hard werken wordt beloond. Wat zijn we trots en wat verdient Ronald van Raak een groot compliment voor zijn succesvolle strijd!