De Dag van de Overwinning

Met dank overgenomen van E.G.M. (Emile) Roemer i, gepubliceerd op donderdag 28 april 2016, column.

Het bedrijfsleven kan hogere lonen uitkeren. En de vakbonden kunnen hogere looneisen stellen. Na de SP zegt vandaag ook De Nederlandsche Bank (DNB) dat Nederland beter af is met hogere lonen.

Werknemers worden door het regeringsbeleid al jaren uitgeknepen. Een steeds kleiner deel van alles wat we in Nederland verdienen komt hen toe. De winsten groeien, maar de lonen blijven achter.

De dikdoeners van VNO-NCW doen alsof de Nederlandse economie alleen over export gaat. Het omgekeerde is waar. De meeste werknemers en de meeste bedrijven moeten het juist hebben van de omzet in eigen land. En als mensen meer te besteden hebben, gaat het beter met onze bedrijven en kunnen daar weer meer mensen aan het werk. Zo simpel is het. Hogere lonen zijn dus niet alleen beter voor werknemers, maar ook voor de duizenden bedrijven in ons land die afhankelijk zijn van de binnenlandse vraag.

Komende zondag is het 1 mei. Dan ga ik naar Amsterdam om samen met leden van de vakbond op te komen voor hogere lonen en echte banen. Daarbij laten we ons inspireren door de jongeren van Young & United. Zij lieten vorige week zien dat actievoeren helpt. Dankzij hun inzet gaan de lonen van duizenden jongeren de komende jaren omhoog. Terecht vieren zij op 1 mei de Dag van de Overwinning. Als jij zin hebt om dit feest ook te vieren, dan hoop ik je te zien in Amsterdam.

Emile Roemer