Mono/poly: hokjesdenken in de liefde, Amsterdam
datum | 1 juni 2016 20:00 - 22:30 |
---|---|
plaats | Amsterdam |
organisatie | Felix Meritis (Europees centrum voor kunst, cultuur en wetenschap) |
Ben je meer monogaam of polyamoreus? Een exclusieve relatie is nog steeds de meest voorkomende, maar lang niet meer de enige liefdesverbinding. Een groeiende groep experimenteert met open relaties en driehoeksverhoudingen, is serieel monogaam of schippert daar ergens tussen. De liefdesrelatie is, net als de rest van ons maakbare leven, maatwerk geworden. Maar is deze vrijere liefde een blijvende vervanging voor de monogamie? Of slechts een experimentele fase?
Ervaringsdeskundigen vertellen hoe hun onconventionele liefde in de praktijk functioneert. Hoe onderhoud je een relatie met meerdere mensen? Agenda-technisch, maar ook: hoe ga je om met jaloezie? Met een filosoof en een antropoloog kijken we kritisch naar onszelf en deze tijd: is moderne liefde meer een breedte- dan een diepte-investering geworden? Zijn we cynisch geworden over de ware? Of is het juist realistisch om te beseffen dat één persoon onmogelijk al onze verlangens kan vervullen?
Vanavond staat de vraag centraal hoe we ons anno 2016 willen binden aan de ander. En wat zeggen deze vormen over onze beleving van intimiteit?
Dit programma is een samenwerking met Atria.
Gasten
(V.n.l.r. Roos Reijbroek, Saskia Wieringa © Vrij Nederland, Jan Drost © Keke Keukelaar en Heleen Debruyne)
Roos Reijbroek (1989) studeerde Gender Studies aan de Universiteit Utrecht en heeft zich daar gespecialiseerd in seksuele en genderdiversiteit. Ze is initiatiefnemer van De Meerminners, praatgroep, community en coaching voor non-monogamisten in Utrecht. Daarnaast geeft ze workshops en lezingen over non-monogamie op basis van consensus. Met haar vriendin Lenneke de Ruijter was ze te zien in Je zal het maar zijn (BNN, 2015) over polyamorie.
'Experimenten met fluïde seksuele identiteit zijn niet nieuw, maar wat opvalt is dat het een generatie jonge vrouwen is, die de voorhoede vormt' zegt Saskia Wieringa (1950), antropologe en hoogleraar Gender and Women's Same-sex Relations Crossculturally aan de UvA en verbonden aan Atria. Sinds de jaren '70 doet zij onderzoek naar de seksuele emancipatie van vrouwen in verschillende delen van de wereld. Ze stelt vast dat de experimenten van vandaag niet los kunnen worden gezien van emancipatoire bewegingen in de seventies. 'Vrouwen hebben altijd al meer belang gehad dan mannen bij het doorbreken van de grenzen van het huwelijk als instituut.'
Moeten we monogamie totaal verwerpen om nieuwe relatievormen te kunnen laten bestaan? Dat vraagt Jan Drost (1975) zich af. Hij is schrijver en cultuurfilosoof en specialiseerde zich in de filosofie van de liefde. Hij schrijft onder meer voor NRC, nrc.next, de Volkskrant en Filosofie Magazine. In 2011 verscheen zijn eerste boek Het romantisch misverstand waarin hij stelt dat romantiek en bijbehorende eenwordingsidealen een aaneenschakeling van fabels zijn, maar dat liefde in essentie wel tweeheid is.
Heleen Debruyne (1988) doet graag moeilijk als het ook makkelijk kan en verkent daarom de non-monogamie, in de praktijk en in de literatuur. Zo verdiepte ze zich in polyamoreus Parijs. Ze studeerde geschiedenis en journalistiek. Ze werkt bij radio Klara en schrijft voor kranten en tijdschriften. Daarnaast onderzoekt ze ook graag vleselijkheden, in Vuile Lakens, een podcast over seks en lichaam. In mei kwam haar roman De plantrekkers uit.
(V.n.l.r. Bleri Lleshi © Jelle Vermeersch, Gian van Grunsven en Sander Kloppenburg © Casper Koster)
Bleri Lleshi (1981) doet een pleidooi voor een andere liefde, die radicaal bevrijd is van hokjes en keurslijf. Lleshi is filosoof en documentairemaker en groeide op in Albanië. Zijn onderzoek is gericht op thema's als sociale ongelijkheid, liefde, neoliberalisme, jongeren, interculturaliteit en identiteit. In zijn laatste boek Liefde in tijden van angst pleit Lleshi voor een 'liefdessamenleving' en 'ware liefde' om de angst in deze onzekere tijden pareren.
Gian van Grunsven (1985) (moderator) is presentator en programmamaker. Ze maakte verschillende programma's over de liefde. In haar theatrale talkshow Voorlichting voor Gevorderden bespreekt ze onderwerpen als verlangen en seksualiteit. In de serie The Future of Love (bij De Balie) onderzocht ze de houdbaarheid van onze romantische idealen en nieuwe visies op de traditionele liefdesrelatie.
Sander Kloppenburg aka Glitterende Eenhoorn (1985) is videokunstenaar, illustrator en VJ. Hij zal het programma van live-tekeningen voorzien. In 2016 werd hij bekroond met de Gouden Kabouter voor beste VJ. Zelf merkt hij in zijn directe omgeving dat polyamoristen zich vaak (lijken te) moeten verantwoorden. Hij zou daarom weleens van een monogamist willen horen hoe die dan tot die keuze is gekomen.
UITVERKOCHT
Als het programma is uitverkocht kun je jezelf op de wachtlijst laten zetten. Meld je vanaf 45 minuten voor aanvang bij de kassa. Daar geef je aan hoeveel kaartjes je zou willen, waarna je per kaartje een apart nummer ontvangt. 5 minuten voor de start van het programma kom je terug en roepen we, als er lege stoelen zijn, de nummers op volgorde om. Indien dit programma geselecteerd is voor het aanbod van WEAREPUBLIC, geldt dit ook voor WEAREPUBLIC-leden.