Heineken in Afrika, Amsterdam

datum 11 juli 2016 20:00
plaats Amsterdam
locatie Pakhuis De Zwijger Toon locatie
zaal grote zaal
aanwezigen E.M.A. (Eric) Smaling i e.a.
organisatie Pakhuis De Zwijger

Veel multinationals zien Afrika als toekomstig walhalla, maar voor Heineken is het continent nu al uiterst lucratief. Een flesje bier is het symbool van de opkomende middenklasse en levert gemiddeld de helft meer op dan elders. De brouwer claimt dat het werelddeel daar ook veel voor terugkrijgt, maar in zijn geruchtmakende boek Heineken in Afrika laat journalist Olivier van Beemen zien dat dat in de praktijk tegenvalt. Wordt Afrika eigenlijk beter van Heineken? Tijd voor een discussie over zakendoen in conflictgebieden, verantwoord ondernemerschap en hulp en handel.

Met in dit programma onder anderen

Olivier van Beemen

Auteur Heineken in Afrika & oud-correspondent Parijs voor het FD, Knack en Elsevier

Eric Smaling

Tweede Kamerlid voor SP

Rob van Tulder

Professor of International Business-Society Management, Erasmus Universiteit Rotterdam

Alphonse Muambi

Author of the book 'You can't eat democracy', essayist, lobbyist on issues related to Congo

Irene Visser

Directeur Netherlands-African Business Council

Peer Schouten

Onderzoeker bij International Peace Information Service & Danish Institute for International Studies

Bas Heijne

Schrijver & columnist

Fleur Scheele

Onderzoeker bij Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO)

Johan Veul

Hoofd Private sector ontwikkeling, Ministerie van Buitenlandse Zaken

We openen deze avond met een speciale videoboodschap door columnist Bas Heijne. Olivier van Beemen zal ons een kijkje geven in de keuken van zijn onderzoek. Onder leiding van journalist en moderator Seada Noorhussen gaan we in gesprek met Eric Smaling, Rob van Tulder, Alphonse Muambi, Irene Visser, Peer Schouten, Fleur Scheele en Johan Veul over zakendoen in conflictgebieden, verantwoord ondernemerschap en hulp en handel.

Star is het volksmerk van Heineken in Nigeria en werd al gebrouwen voor de onafhankelijkheid.

Heineken in Afrika door Olivier van Beemen

Betrokkenheid bij ernstige mensenrechtenschendingen, innige banden met dictaturen, corruptie, belastingontwijking… De onthullingen en nieuwe inzichten in Heineken in Afrika (vierde druk inmiddels) hebben niet alleen veel inkt doen vloeien, maar ook geleid tot vragen in de Tweede Kamer en het Europees Parlement. Het boek kreeg lovende recensies, inspireerde Zembla tot een documentaire en de toonaangevende columnisten Bas Heijne (NRC) en Sheila Sitalsing (Volkskrant) wijdden er vlammende betogen aan. Heineken in Afrika, genomineerd voor de Lira Scherpenzeel Prijs voor grensverleggende buitenlandjournalistiek, zal gesigneerd te koop zijn deze avond.

Heineken-partner Bemba in historisch proces veroordeeld tot 18 jaar cel

Nieuwsbericht in Vrij Nederland over het belangrijkste proces ooit voor het Internationale Strafhof in Den Haag. Daar werd Heineken-zakenpartner Jean-Pierre Bemba 21 juni tot 18 jaar veroordeeld.

De Correspondent

Hoe Heineken een dictatuur in stand houdt in het een na armste land ter wereld. Door gastcorrespondent Olivier van Beemen.


1.

Meer over...