Lilian Marijnissen nummer drie op lijst SP

maandag 29 augustus 2016

DEN HAAG (PDC i) - De SP i heeft haar concept-kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart 2017 gepresenteerd. Emile Roemer i was al gekozen tot lijsttrekker. Lilian Marijnissen, dochter van oud-partijleider Jan Marijnissen i, is de hoogste nieuwkomer op plaats drie. Roemer noemt haar een "politica pur sang." Marijnissen (31) zat in de gemeenteraad van Oss en werkte bij de vakbond FNV, waar ze onder meer acties in de zorg organiseerde.

De huidige partijvoorzitter, Ron Meyer, staat als nummer 22 op de concept-lijst. Meyer lijkt als 22e op de lijst geen Kamerlid te worden, maar Roemer zegt deze optie wel open te willen houden.

Roemer noemt de lijst "een prachtige mix van ervaring en nieuw talent." Andere nieuwkomers op de lijst zijn op nummer 6 Sandra Beckerman (SP-fractievoorzitter Groningen) en de nummers 8 t/m 10: Peter Kwint i (raadslid in Amsterdam), Bart van Kent i (SP-fractievoorzitter Den Haag) en Cem Lacin (vakbondsman uit Rotterdam).

Een deel van de huidige fractie heeft haar afscheid al aangekondigd. Onder andere Harry van Bommel i, Sharon Gesthuizen i, Paul Ulenbelt i, Arnold Merkies i en Farshad Bashir i zullen niet terugkeren als Kamerlid.

De meeste huidige SP-Kamerleden vinden we terug op de nieuwe lijst. Renske Leijten i staat opnieuw op de tweede plek. Ronald van Raak i (4), Sadet Karabulut i (5) en Michiel van Nispen i (7) zijn andere bekende gezichten in de top tien van de lijst. De huidige Kamerleden Nine Kooiman i (12), Jasper van Dijk i (13) en Henk van Gerven i (17) moeten genoegen nemen met een plek buiten de top tien. Tjitske Siderius i staat niet op de lijst.

Bron: Volkskrant, SP en NOS, 29 augustus 2016