'State of the Union' 2016 van Commissievoorzitter Juncker

Jean-Claude Juncker
Bron: Europa - Audiovisual Service

Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker i gaf woensdag 14 september de jaarlijkse 'State of the Union' i toespraak. Het was de tweede 'State of the Union' van Juncker. De Commissievoorzitter geeft in de speech jaarlijks inzicht in het beleid dat de Europese Commissie i het komende jaar voor ogen staat. In 2015 waren de hoofdpunten van de speech een gezamenlijke aanpak van de vluchtelingencrisis en versterking van het economisch bestuur van de eurozone.

De plenaire vergadering van het Europees Parlement i opende op woensdag 14 september met de toespraak van Juncker. De toespraak en het debat na afloop zijn terug te kijken.

Hoofdpunten uit de speech waren brexit, vertrouwen in de EU, migratie, veiligheid en defensie en de Digitale Unie.

Inhoudsopgave van deze pagina:

1.

Belangrijke punten in de toespraak

Brexit

Juncker riep op om brexit de Europese politieke agenda niet te laten domineren. Hoewel hij de keuze van het Britse volk betreurt, is volgens hem "het bestaan van de Europese Unie niet in gevaar". Juncker riep Groot-Brittannië nogmaals op om zo snel mogelijk het proces van het verlaten van de EU in gang te zetten. Twee dagen na Junckers speech, op vrijdag 16 september, komen 27 Europese regeringsleiders (de Britse premier Theresa May i is niet uitgenodigd) in Bratislava bijeen om de gevolgen van het Britse vertrek voor de EU te bespreken.

Vertrouwen in de EU

Brexit toont volgens Juncker aan dat Europa meer moet samenwerken. Hij hekelde het eigenbelang van de lidstaten. In Brussel heerst het gevoel dat nationale overheden willen profiteren van de voordelen die de EU te bieden heeft, maar de Unie niet willen verdedigen. Juncker waarschuwt voor de opkomst van nationalisme en populisme dat volgens hem de oorzaak is van vele problemen van de EU. Hij meent dat de oplossing en de kracht van de Unie ligt in samenwerking.

Migratie

Om het vertrouwen van de burger te herwinnen, moet de EU de problemen als terrorisme en de migratiecrisis aanpakken, stelt Juncker.

Om de migratiecrisis aan te pakken, moeten er in oktober minstens 200 grenswachten en 50 voertuigen aan de Bulgaars-Turkse grens staan. Juncker meldde verder dat de EU bezig is om eind dit jaar een volledig operationele grens- en kustwacht gerealiseerd te hebben.

Daarnaast moet een investeringsplan voor Afrika de basisoorzaken van migratie wegnemen. Het investeringsplan zou tot 44 miljard euro aan investeringen kunnen genereren.

Juncker pleitte verder voor het uitbreiden van de bevoegdheden van EU-buitenlandchef i Federica Mogherini i. De lidstaten zouden bevoegdheden aan haar af moeten staan opdat zij als een waardig Europese minister van Buitenlandse Zaken kan optreden, bijvoorbeeld bij de onderhandelingen over Syrië.

Veiligheid en defensie

In navolging van Merkel i en Hollande i, sprak ook Juncker zich uit voor meer Europese samenwerking op het gebied van veiligheid en defensie. Hij pleitte voor een militair hoofdkwartier van de EU en deelde mee dat er een Europees Defensie Fonds in het leven geroepen wordt. Dit fonds moet onderzoek en ontwikkeling stimuleren. Volgens Juncker kost het gebrek aan samenwerking de EU momenteel miljarden euro's.

Naast het militaire hoofdkwartier en het nieuwe defensiefonds wil Juncker een Europese variant van de U.S. Peace Corps. Een zogenaamd 'European Solidarity Corps' moet jongeren aanmoedigen om te hulp te schieten bij humanitaire rampen. In 2020 zou het korps honderdduizend vrijwilligers moeten tellen.

Digitale Unie

In 2020 moet tevens elke stad in de Europese Unie gratis wifi aanbieden in het centrum, zei Juncker. Daarnaast moeten alle Europeanen in 2025 toegang hebben tot supersnel internet via een 5G-netwerk. Juncker verwacht dat met deze projecten twee miljoen banen gecreëerd kunnen worden. Hij herhaalde ook zijn belofte dat vanaf juni 2017 voor roaming in lidstaten buiten eigen land geen extra kosten in rekening gebracht zullen worden.

2.

Kijk toespraak terug

3.

Meer informatie