Babi Jar in beeld. De filmische representatie van de moord op de Joden in Kiev, Amsterdam

datum 4 oktober 2016 17:00
plaats Amsterdam
locatie Spui 25-27, 1012 XM Toon locatie
organisatie SPUI25

Het is op 29 september 75 jaar geleden dat de nazi's begonnen met de massamoord op de Joodse bevolking in het Oekraïense Kiev. Tienduizenden vrouwen, mannen en kinderen werden naar Babi Jar, het ravijn nabij de hoofdstad, geleid en doodgeschoten door Duitse SS-soldaten en politiemannen. Deze tragedie is verscheidene malen verfilmd. Wat hebben de verfilmingen voor de erkenning van de massamoord betekend? Specialist Karel Berkhoff vertelt aan de hand van fragmenten. Frank van Vree opent het programma.

In de ruim twee jaar die volgden op de massamoord, vermoordden de nazi's ook andere burgers en krijgsgevangenen in en bij Babi Jar. Tot op de dag van vandaag is onduidelijk hoeveel slachtoffers omkwamen bij Babi Jar. De nazi's hebben hun sporen zoveel mogelijk uitgewist door lichamen op te graven, te verbranden en de as te verstrooien op velden in de omgeving. De massamoord van Babi Jar is voor de eerste keer al in 1945 verfilmd. Sindsdien stond het ravijn centraal in vele andere films, series en documentaires uit Rusland, Oekraïne, Duitsland en de Verenigde Staten. De kwaliteit laat over het algemeen te wensen over en de films zijn vaak politiek geladen. Zo werden net na de Tweede Wereldoorlog de Joodse slachtoffers bijvoorbeeld compleet genegeerd.

Karel Berkhoff, een specialist in de massamoord van Babi Jar, vertelt aan de hand van verschillende fragmenten over Babi Jar wat verfilmingen voor de erkenning van de massamoord hebben gedaan. Op 29 oktober is hij genodigde tijdens de officiële herdenking in Kiev. Frank van Vree (directeur NIOD) opent het programma. Er is ruim de gelegenheid voor het stellen van vragen.

Over de spreker

Karel Berkhoff (1965) is senior-onderzoeker bij het NIOD. Hij richt zich voornamelijk op de Tweede Wereldoorlog in Rusland en Oost-Europa. Momenteel werkt Berkhoff aan het project Babi Yar in History and Memory.

Frank van Vree is directeur van het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies. Hiervoor was hij decaan van de Faculteit der Geesteswetenschappen van de UvA.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.