Joop van den Berg in het NRC over de stap terug naar Kamerlid

donderdag 15 september 2016

DEN HAAG (PDC i) - Veel bewindslieden van het kabinet Rutte II i willen na de verkiezingen niet terugkeren als Tweede Kamerlid. Slechts drie van de tien PvdA i-bewindslieden en vijf van de tien VVD i-bewindslieden ambiëren een plek op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen. Er is sprake van een verschuiving, zegt Joop van den Berg i, hoogleraar parlementaire geschiedenis, oud-senator voor de PvdA en fellow van het Montesquieu Instituut i.

Van den Berg stelt dat bij zowel de PvdA als de VVD het in het verleden niet netjes werd gevonden om je enkel verkiesbaar te stellen als bewindspersoon. Er zou immers geen verschil tussen de ambten moeten zijn. De reden voor deze verschuiving is het 'trauma van 2002'. Bij de verkiezingen van 2002 kwamen veel prominenten van beide partijen in de Tweede Kamer i terecht door de opkomst van de LPF i. Dit leidde ertoe dat veel oud-bewindslieden binnen een paar maanden de Kamer hadden verruild voor een andere baan.

Politici lijken in dat opzicht realistischer geworden. Zij stellen zich niet verkiesbaar, aangezien ze de Kamer toch op korte termijn verlaten wanneer zij na de verkiezingen daar terecht komen.

Bron: NRC Handelsblad, 14 september 2016