EP stemt over toegankelijker maken van websites
Online informatie vinden lijkt eenvoudig door een overvloed aan teksten, foto's en video's. Echter, voor de 80 miljoen Europeanen die blind of slechtziend zijn of met een andere handicap leven, kan dit een grotere uitdaging zijn. Ze hebben bijvoorbeeld steun nodig om teksten om te zetten in spraak, foto's in woorden en hoofdbewegingen in muisbewegingen. Op woensdag stemt het Parlement over nieuwe regels om websites en apps van de publieke sector voor iedereen toegankelijk te helpen maken.
De stemming gaat over een nieuwe richtlijn die ervoor zorgt dat openbare instellingen in EU-landen i hun websites en apps toegankelijker maken. De nieuwe regels zijn al goedgekeurd door de onderhandelaars van het Parlement en de Raad i maar moeten nog door een meerderheid van de leden worden goedgekeurd voordat zij in werking kunnen treden. Het Tsjechische ALDE-lid Dita Charanzová i leidde de onderhandelingen namens het Parlement.
Waarom zijn nieuwe regels nodig?
Een scala aan instrumenten bestaat al om mensen met een handicap te helpen, zoals schermvergroters en apparaten om een computer te bedienen zonder muis. Echter, zelfs bij gebruik van deze hulpmiddelen, kan het voor mensen met een handicap moeilijk zijn omdat sommige websites geen zaken zoals alternatieve tekst voor afbeeldingen geven of bijschriften die geluid in een video weergeven.
REF. : 20161024STO48332