Stedelijke agenda: nieuwe oproep voor projecten voor een bedrag van 50 miljoen euro om stedelijke uitdagingen te helpen oplossen

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op vrijdag 16 december 2016.

Vandaag lanceert de Commissie een tweede oproep voor projecten voor een bedrag van 50 miljoen euro in het kader van de "stedelijke innovatieve acties". Steden kunnen zich rechtstreeks kandidaat stellen voor EU-financiering om hun innovatieve stedelijke projecten te kunnen verwezenlijken.

In Wenen hebben de openbare diensten een aanspreekpunt opgericht waar migranten begeleiding kunnen krijgen bij hun integratie in de stad, en in Madrid zijn vier centra opgericht in wijken met een hoog werkloosheidspercentage met als doel banen in de energie-, mobiliteits-, recycling- en voedingssector te scheppen en tegelijkertijd de solidaire economie te bevorderen.

Dit zijn twee van de achttien winnende projecten van de eerste oproep voor stedelijke innovatieve acties van vorig jaar. Vandaag lanceert de Commissie een tweede oproep om de meest innovatieve projecten die de steden zelf hebben voorgesteld te belonen.

Corina Crețu, de commissaris voor Regionaal Beleid, zei hierover: "Met dit initiatief stellen wij middelen ter beschikking aan steden om hun ideeën in de praktijk om te zetten, die wij dan op EU-niveau kunnen delen. Want wij weten dat de oplossingen voor de meest prangende uitdagingen, zoals werkloosheid, sociale uitsluiting en de klimaatverandering, van de steden zelf zullen komen. De stedelijke agenda is er precies op gericht de steden te mobiliseren en ze hun stem te laten horen.”

Deze nieuwe oproep, waarvoor het Europees Fonds voor regionale ontwikkeling (EFRO) een budget van 50 miljoen euro heeft vrijgemaakt, beloont de meest innovatieve projecten in drie categorieën die elk in overeenstemming zijn met de prioriteiten van de stedelijke agenda voor de EU: de integratie van migranten, stedelijke mobiliteit en de circulaire economie. De oproep loopt vanaf vandaag tot medio april 2017.

Achtergrondinformatie

Met het Pact van Amsterdam (30 mei 2016) en de conclusies van de Raad (24 juni 2016) werd de stedelijke agenda voor de EU gelanceerd en de grondbeginselen ervan werden daarin vastgesteld.

In de stedelijke agenda staan twaalf partnerschappen centraal die steden, lidstaten, EU-instellingen, ngo's en zakenpartners op voet van gelijkheid laten samenwerken om de levenskwaliteit in stedelijke gebieden te verbeteren. Er zijn al vier proefpartnerschappen van start gegaan, meer bepaald over de integratie van migranten, luchtkwaliteit, huisvesting en armoede in steden.

In overeenstemming met de thematische prioriteiten van de stedelijke agenda worden voor de stedelijke innovatieve acties middelen uit het EFRO aan steden in de EU ter beschikking gesteld voor de financiering van innovatieve projecten, in totaal voor 372 miljoen euro in de periode 2014-2020. Bij de eerste oproep zijn 18 van de 378 inzendingen geselecteerd.

Meer informatie

Aanspreekpunt stedelijk beleid

Stedelijk innovatieve acties

Twitter: @EU_Regional, @CorinaCretuEU @UIA_Initiative

IP/16/4367

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail