Het merk Luther: begaafd theoloog of sluwe populist?, Amsterdam
500 jaar na de Reformatie in 1517 werpt ‘Het merk Luther’ nieuw licht op hoe Luther zichzelf als massamediafenomeen heeft kunnen neerzetten - en wat de boekdrukkunst daarmee te maken heeft gehad. Voertaal: Engels
Wanneer Maarten Luther op 31 oktober 1517 zijn 95 stellingen tegen de misstanden in de Katholieke Kerk op de deur van een kerk in Wittenberg spijkert, is hij nagenoeg onbekend. Maar hij verwoordt precies de grieven van velen, en in de jaren die volgen verspreiden zijn ideeën zich door heel Europa. Binnen korte tijd is Luther wereldberoemd en berucht als aanstichter van de gewelddadige golf religieuze hervormingen die bekend wordt als de Protestantse Reformatie.
De avond wordt geopend door Leonoor Broeder, redacteur bij Atlas Contact. Andrew Pettegree zal zijn boek introduceren en vertellen over de inhoud van het boek, en plaatst het in een bredere context. Tussendoor worden er drie fragmenten uit het boek voorgelezen. Aansluitend volgt een interview met de auteur met (co-auteur van zijn volgende boek) Arthur der Weduwen. Afsluitend is er natuurlijk ruimte voor vragen en om het boek te laten signeren.