Boer zoekt voedselflat, Amsterdam

Amsterdam
© PDC
datum 26 april 2017 20:00
plaats Amsterdam
locatie Pakhuis De Zwijger Toon locatie
zaal grote zaal
organisatie Pakhuis De Zwijger

Op dit moment is ons voedselsysteem inefficiënt georganiseerd. Ons voedsel legt vele kilometers af, gebruikt veel water, wordt verspild en vervuilt het milieu. Toch zullen we de 7 miljard aardbewoners die veelal in grote steden wonen moeten voeden. Een manier waarop het voedselsysteem efficiënter ingericht kan worden is door middel van 'vertical farming' waarbij groente en fruit op grote schaal in high-tech voedselflats verbouwd wordt. In Nederland zijn er een aantal initiatieven maar het lijkt echter nog niet zo'n vaart te lopen. Hoe komt dat? In deze Tegenlicht Meet Up kijken we met boeren, business experts en wetenschappers naar de status van Vertical Farming in Nederland en hoe deze vorm van agricultuur zich gaat ontwikkelen.

Met onder anderen

John Apesos

Managing Director & Co-founder at GROWx

Lennart Visser

Manager Duurzaamheid & Marketing bij Total Produce BV

Rosanne Metaal

Senior Beleidsmedewerker Multifunctionele landbouw, Stadslandbouw en Jonge Boeren bij Economische Zaken

Noud Paes

Architect & Partner bij Paul de Ruiter Architects

Geert Rozinga

Eindredacteur en programmamaker bij VPRO

Leo Marcelis

Hoogleraar en leerstoelhouder Tuinbouw en Productfysiologie aan de Wageningen Universiteit

Martin Veenstra

Sales Engineer bij Certhon

  • Geert Rozinga is eindredacteur en programmamaker bij VPRO Tegenlicht en is de regisseur van de ‘Boer zoekt voedselflat’ documentaire. We vragen Geert waarom hij deze documentaire heeft gemaakt.
  • John Apesos, mede-oprichter van GrowX, is met zijn bedrijf bezig om stedelijke landbouw te verduurzamen en heeft in 2016 1,5 miljoen gekregen van het Amsterdams Klimaat & Energiefonds (AKEF) en het Nationaal Groenfonds om zijn plannen voor een vertical farm te realiseren. Hij deelt zijn vertical farming ervaringen.
  • Rosanne Metaal is Senior beleidsmedewerker Multifunctionele Landbouw, Stadslandbouw, Streekproducten en Jonge Boeren bij het Ministerie van Economische Zaken en zal haar kijk op vertical farming geven vanuit haar ervaring met korte ketens en verschillende soorten landbouw.
  • Martin Veenstra, is sales engineer bij Certhon, een bedrijf dat technologieën voor landbouw ontwerpt en realiseert. Met 100 jaar ervaring in tuinbouw en ongeveer 10 jaar ervaring in vertical farming, is Certhon een toonaangevend bedrijf, die beide vormen naast elkaar bedrijft.
  • Lennart Visser is werkzaam als Manager Duurzaamheid & Marketing bij Total Produce BV, een bedrijf dat verse groente en fruit levert. Hij heeft onderzoek gedaan naar verschillende businessmodellen van vertical farms in de wereld en zal vanuit een marktperspectief zijn licht schijnen op vertical farming.
  • Leo Marcelis is Hoogleraar en leerstoelhouder Tuinbouw en Productfysiologie aan de Wageningen Universiteit, en doet onderzoek naar hoe de kwaliteit van planten gestuurd kan worden. De technologische ontwikkelingen gaan snel vooruit en hoewel vertical farming nog in de kinderschoenen staat, is vertical farming volgens Leo Marcelis wel dé logische stap voorwaarts. Hij deelt zijn wetenschappelijke visie op vertical farming in Nederland.
  • Noud Paes is architect en partner bij Paul de Ruiter Architects. Hij zal zijn ruimtelijke visie geven op de ontwikkeling van steden in de toekomst en het belang van urban farming en groene woonomgevingen.

Lees meer

Nog dit jaar eerste verticale boerderij in Amsterdam

John Apesos' bedrijf GrowX zet in op vertical farming en heeft financiering gekregen om op 1300 m2 in Amsterdam kruiden en salades te verbouwen.

Komt jouw sla straks uit een voedselflat?

De verticale boerderij is bezig aan een opmars. Groenten en fruit verbouwen zonder dat er daglicht aan te pas komt, in de wereld zijn er al een paar geopend, Dronten heeft nu de Europese primeur.

Paul de Ruiter Architects over de nieuwe manier van bouwen

Samen met Mulderblauw architecten heeft Paul de Ruiter Architects een hotel ontworpen dat de kringlopen op het gebied van energie, water, afval en materiaalgebruik zoveel mogelijk sluit. Het Amsterdamse hotel met driehonderd kamers heeft verschillende bijzonderheden, waaronder een dakkas op de 22e verdieping, een energiezuinige gevel en het gebruik van aquaponics en vertical farming.