Een sociaal alternatief is haalbaar en nodig

Met dank overgenomen van E.G.M. (Emile) Roemer i, gepubliceerd op dinsdag 23 mei 2017, column.

De SP is opgericht om te zorgen voor sociale vooruitgang. Binnen en buiten het parlement. In de oppositie en steeds vaker in de coalitie. Inmiddels regeren we in de helft van de provincies en in tientallen gemeenten, waaronder de hoofdstad. Regeren is geen doel, wel een middel. Als we de kans krijgen om voor echte sociale vooruitgang te zorgen dan zullen we hem grijpen.

De afgelopen twee maanden hebben duidelijk gemaakt dat de VVD er nog steeds niet in slaagt om een kabinet over rechts te vormen. Twee maanden spraken de liberalen met GroenLinks totdat die partij niet door een principiële ondergrens wilde zakken. Regeren is compromissen sluiten, en daar zijn we zeker toe bereid. Dat is iets anders dan op het pluche gaan zitten en je principes verloochenen.

De mislukte onderhandelingen zijn dan ook geen aanmoediging om aan te sluiten bij het rechtse blok. Maar een bevestiging dat als linkse partij regeren met je ideologische tegenpool politieke zelfmoord is. Helemaal in een verhouding waarbij je als enige linkse partij mag aanschuiven. Rutte verspeelt langzamerhand zijn opties, een sociaal alternatief blijft mogelijk.

Daarom heb ik ook vandaag bij informateur Schippers aangegeven dat werk gemaakt moet worden van een centrumlinks kabinet. Een regering die investeert in samenhang en solidariteit. Een kabinet dat breekt met de politiek van ieder-voor-zich en bouwt aan gemeenschapszin. Waarin we kiezen voor een samenleving die niet wordt gedicteerd door de wetten van de markt maar waar menselijke waardigheid voorop staat.

Afgelopen dagen voerde ik vele gesprekken met andere partijen. Een alternatief voor het rechtse blok blijft nodig en haalbaar. Ik beloof u dat ik alles op alles zet om de SP aan tafel te krijgen. Maar niet om rechts aan een meerderheid te helpen. Wel om te werken aan een regering die kiest voor sociale verandering. Daar is de SP immers voor opgericht.