Wereld van verschil: hoe kunnen we sociale ongelijkheid verminderen?, Amsterdam
datum | 29 juni 2017 17:00 - 18:30 |
---|---|
plaats | Amsterdam |
locatie | Spui25, Spui 25-27, 1012 XM ![]() |
organisatie | Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) i |
Ongelijkheid is de bron van alle sociale kwaad, zei Paus Franciscus in 2013. Het is ontegenzeggelijk ongelijk verdeeld op de wereld. Maar hoe komt dat? Spinozaprijs-winnaar Naomi Ellemers stelde een bundel samen, ‘Wereld van verschil’, om op die vraag een antwoord te geven. De essays zijn gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijke inzichten en laten zien dat juist omgevingsfactoren van belang zijn.
Is ongelijkheid een kwestie van eigen verantwoordelijkheid, omdat het goed gaat met mensen die hun best doen? Is het je eigen schuld als je de verkeerde keuzes maakt? Wat zijn de gevolgen van de grote nadruk op economische groei, concurrentie en het geloof in de vrije markt? Is geld wel zo’n belangrijke drijfveer van menselijk gedrag? Of moeten we ook kijken naar wat mensen met elkaar verbindt, welke waarden ze belangrijk vinden en wat een eerlijke verdeling zou zijn? Deze vragen komen allemaal aan bod in ‘Wereld van verschil’ en er is veel om over door te praten tijdens deze publieksbijeenkomst.
In het boek, waarvan zowel een Nederlandse als Engelse editie (World of Difference) van verschijnt, kijken wetenschappers vanuit verschillende invalshoeken naar maatschappelijke ongelijkheid op het gebied van onderwijs en werk, gezondheid, migratie en klimaatverandering. Tijdens dit programma zullen we daarvan twee uitlichten: Educatie en Werk, en Migratie - met zowel academici die bij hebben gedragen aan het boek en specialisten uit de praktijk.
Over de sprekers
Naomi Ellemers is sociaal psychologisch onderzoeker en expert op het gebied van sociale ongelijkheid. Ze is universiteitshoogleraar aan de Universiteit Utrecht en Commissaris bij PWC Nederland. Ellemers is lid van de KNAW en Fellow van de British Academy. Voor haar werk ontving ze diverse prijzen, waaronder de hoogste wetenschappelijke onderscheiding in Nederland, de NWO Spinozaprijs.
Daan Scheepers is universitair hoofddocent sociale en organisatiepsychologie aan de Universiteit Leiden. Zijn onderzoek is gericht op groepsprocessen, relaties tussen groepen (de psychologie van ‘wij’ en ‘zij’), dreiging en identiteit.
Jojanneke van der Toorn is als sociale en organisatiepsycholoog werkzaam aan de Universiteit Utrecht, en bijzonder hoogleraar Inclusie van Lesbische, Homoseksuele, Biseksuele en Transgender Werknemers op het Werk aan de Universiteit Leiden. Ze bestudeert diversiteit in de samenleving en organisaties en richt zich vooral op de sociaalpsychologische mechanismen van hoe, waarom en wanneer mensen zich verzetten tegen, steun geven aan of rechtstreeks betrokken zijn bij sociale verandering.
Koen Haegens is economieredacteur bij De Volkskrant en maakte daarvoor deel uit van de redactie van De Groene Amsterdammer. Hij studeerde hij politicologie in Leiden en journalistiek aan de Universiteit van Amsterdam. Hij schreef ‘De grootste show op aarde. De mythe van de markteconomie’.
Arjan Vliegenthart is politicoloog en zat van 2007 tot 2014 in de Eerste Kamer. Hij doceerde jarenlang internationale betrekkingen aan de Vrije Universiteit. Daarnaast was hij medewerker en later directeur van het wetenschappelijk bureau van de SP. Vliegenthart was vier jaar lid van het afdelingsbestuur van de SP in Amsterdam. Als wethouder in Amsterdam is hij verantwoordelijk voor de portefeuilles Werk, Inkomen, Participatie en Armoede.
Jaap Tielbeke (moderator) studeerde internationale betrekkingen aan de Rijksuniversiteit Groningen en wijsbegeerte aan de Universiteit van Antwerpen. Hij is redacteur van de Groene Amsterdammer.
Aanmelden
Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.
Inhoudsopgave van deze pagina:
Deze wetenschappelijke vereniging zet zich in voor de bevordering van de wetenschapsbeoefening in Nederland. Hierbij heeft de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) verschillende taken. Zo houdt de KNAW zich bezig met advisering op het gebied van de wetenschapsbeoefening en met de beoordeling van de kwaliteit van wetenschappelijk onderzoek (peer review). Ook biedt het een forum voor de wetenschappelijke wereld en voor de bevordering van internationale wetenschappelijke samenwerking. Daarnaast is de KNAW een koepelorganisatie voor een groot aantal onderzoeksinstituten.
De KNAW richt zich op alle wetenschapsgebieden, die allen ondergebracht zijn bij een van de twee afdelingen die de KNAW kent: letterkunde en natuurkunde. Ieder jaar worden nieuwe wetenschappers voor het leven als lid benoemd op grond van hun wetenschappelijke prestaties. De KNAW kent maximaal 220 gewone leden onder de vijfenzestig jaar, na die leeftijd wordt iemand rustend lid (met behoud van de rechten die een lid geniet). Het hoogste orgaan is de Algemene Leden Vergadering waarin de leden van de vereniging plaats nemen.