Commissie spreekt met niet-confessionele organisaties over de toekomst van Europa als een doeltreffende en op waarden gebaseerde Unie

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op maandag 19 juni 2017.

Frans Timmermans i, vicevoorzitter van de Europese Commissie i, was vandaag gastheer van een bijeenkomst op hoog niveau met veertien vertegenwoordigers van levensbeschouwelijke en niet-confessionele organisaties uit heel Europa. Ook de voorzitter van het Europees Parlement i, Mairead McGuinness, was aanwezig.

Tijdens deze achtste jaarlijkse bijeenkomst op hoog niveau werd gesproken over de toekomst van Europa als een op waarden gebaseerde en doeltreffende Unie. De permanente dialoog met kerken en andere religieuze, levensbeschouwelijke en niet-confessionele organisaties berust op artikel 17 van het Verdrag van Lissabon i.

Eerste vicevoorzitter Frans Timmermans i: “Nu Europa op een kruispunt staat, hecht ik er grote waarde aan te luisteren naar organisaties die onze burgers vertegenwoordigen, wat hun geloof of hun overtuiging ook is. De Commissie grijpt deze unieke kans aan om te debatteren over de toekomstige koers van de Europese Unie i. Onze gemeenschappelijke Europese waarden moeten het fundament onder onze toekomstige keuzes blijven, en wij voeren breed overleg over manieren om ons toekomstige beleid in onze gezamenlijke waarden te verankeren. In gesprek gaan met vertegenwoordigers van godsdiensten, kerken en niet-confessionele organisaties is een belangrijk onderdeel van dit proces.”

Deze bijeenkomst op hoog niveau biedt gelegenheid om uitvoerig van gedachten te wisselen over vraagstukken rond waarden en goed bestuur. In het huidige debat over de toekomst van Europa rijst de vraag hoe Europa doeltreffender, democratischer en relevanter kan worden gemaakt. De deelnemers hebben eveneens gesproken over de sociale dimensie van Europa, waarbij met name is gekeken naar de sociale grondbeginselen die op Europees niveau moeten worden bevorderd en naar hoe dat het best kan worden aangepakt. De aanwezige organisaties werden uitgenodigd om gedurende het hele proces van bezinning op de toekomst van Europa de Commissie op de hoogte te houden van de standpunten van de organisaties die zij vertegenwoordigen en om een discussie op gang te brengen over de ideeën die tijdens de ontmoeting van vandaag zijn besproken.

Achtergrond

De bijeenkomst op hoog niveau die vandaag heeft plaatsgevonden met vertegenwoordigers van levensbeschouwelijke en niet-confessionele organisaties is de achtste in een reeks waarmee de Commissie in 2009 is begonnen, toen de dialoog met kerken en andere religieuze en niet-confessionele organisaties in het Verdrag van Lissabon werd vastgelegd (artikel 17 VWEU). Deze dialoog valt onder de verantwoordelijkheid van eerste vicevoorzitter Timmermans.

Op 7 november 2017 vindt de jaarlijkse ontmoeting tussen de Commissie en religieuze leiders plaats met als onderwerp de toekomst van Europa.

Op 1 maart 2017 heeft de Europese Commissie een Witboek i over de toekomst van Europa goedgekeurd (IP/17/385). Het witboek heeft tot doel het debat te stimuleren over de vraag hoe de EU zijn burgers kan beschermen en verdedigen en hoe zij hen mondig kan maken. In het witboek wordt een overzicht gegeven van de belangrijkste uitdagingen en kansen voor Europa in het volgende decennium: de gevolgen van nieuwe technologieën, globalisering, zorgen omtrent veiligheid en de opkomst van nationalisme. Daarin wordt ook benadrukt dat op nieuwe ontwikkelingen moet worden ingespeeld en dat nieuwe kansen moeten worden benut. In het witboek worden vijf mogelijke scenario's gepresenteerd voor de ontwikkeling van de Unie tot 2025, al naargelang de keuzes die de lidstaten maken.

Met het witboek is een proces begonnen waarin de EU-27 keuzes gaat maken over de toekomst van de Unie. Om dit debat te stimuleren zal de Commissie samen met het Europees Parlement i en belangstellende lidstaten een reeks debatten over de toekomst van Europa organiseren in de steden en regio's van Europa. De Commissie heeft ook bijgedragen tot het debat met discussienota's over vijf vraagstukken die in de periode tot 2025 voor de EU van groot belang zullen worden. Vier discussienota's zijn reeds aangenomen: over de ontwikkeling van de sociale dimensie van Europa (26 april), over het in goede banen leiden van de globalisering (10 mei), over de verdieping van de Economische en Monetaire Unie (31 mei) en over de toekomst van de defensie van Europa (7 juni). Er volgt nog een discussienota over de toekomst van de EU-financiën die op 28 juni moet worden goedgekeurd.

Deze onderwerpen zullen verder worden uitgewerkt in de State of the Union 2017 van voorzitter Juncker. Vervolgens zouden tijdens de Europese Raad van december 2017 de eerste conclusies kunnen worden getrokken. Zo kan tijdig een koers worden uitgezet met het oog op de Europese Parlementsverkiezingen in 2019.

Meer informatie

Deelnemers

 
  • mw. Marie-Thérèse BESSON, voorzitter van het Institut Maçonnique Européen, grootmeester van de Vrouwengrootloge van Frankrijk
  • mw. Martine CERF, secretaris-generaal van Egalité Laïcité Europe (EGALE)
  • mw. Claudette CLAVEL, Grand Maître Adjoint de l'ordre Maçonnique Mixte International - Internationale loge van gemengde vrijmetselarij “Le Droit Humain”
  • dhr. Andrzej DOMINICZAK, voorzitter van de Poolse Humanistische Vereniging
  • dhr. Giulio ERCOLESSI, voorzitter van de Europese Humanistische Federatie
  • dhr. Philippe FOUSSIER, Premier Grand Maître Adjoint van het Grootoosten van Frankrijk
  • dhr. Manuel LOPEZ ALVAREZ, voorzitter van de Spaanse Federatie van de internationale gemengde vrijmetselaarsloge "El Derecho Humano”
  • mw. Lone Ree MILKÆR, voorzitter van de Deense "Humanistisk Samfund"
  • dhr. Keith PORTEOUS WOOD, uitvoerend directeur van de National Secular Society
  • dhr. Jean-Michel REYNAUD, voorzitter van de Contribution des Obédiences Maçonniques Adogmatiques et Libérales à la Construction Européenne (Comalace)
  • dhr. Claude WACHTELAER, voorzitter van de European Association for Free Thought (AEPL)
  • dhr. Oscar de WANDEL, grootkanselier van de Grootloge van België.
  • dhr. Frieder Otto WOLF, voorzitter van “Humanistischer Verband Deutschlands” (HVD).

IP/17/1662

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail