De Commissie helpt regio's om veerkrachtige economieën op te bouwen in tijden van mondialisering

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op dinsdag 18 juli 2017.

De Commissie helpt regio's om veerkrachtige economieën op te bouwen in tijden van mondialisering

De mondialisering heeft enorme voordelen opgeleverd voor de minder ontwikkelde economieën van de wereld en veel kansen gecreëerd voor de Europeanen; De wijdverspreide voordelen gaan echter gepaard met ongelijk verdeelde kosten, zoals is onderstreept in de discussienota van de Commissie over de vraag hoe de mondialisering in goede banen kan worden geleid.

Voor een goede aanpak van de economische modernisering moet Europa haar regio's helpen om waarde te creëren. Daartoe moeten ze inzetten op innovatie, decarbonisatie en de ontwikkeling van persoonlijke vaardigheden.

De Commissie stelt vandaag een nieuwe reeks acties voor om de regio's in Europa verder te helpen investeren in de gebieden waarin zij een groot concurrentievoordeel hebben ("slimme specialisatie") en de nodige innovatie, veerkracht en groei te creëren.

Vicevoorzitter Jyrki Katainen, bevoegd voor Banen, Groei, Investeringen en Concurrentievermogen: "Om de vruchten te kunnen plukken van de mondialisering moeten we stimulerende omgevingen creëren waarin de voordelen van handel en technologie tot hun recht kunnen komen. Lokaal gestuurde en verankerde innovatie- en investeringsstrategieën zijn van fundamenteel belang om deze uitdaging aan te gaan en onze regio's te sterken."

Corina Crețu, de commissaris voor Regionaal Beleid, zei hierover: "Zoals voorzitter Juncker heeft gezegd, bevinden wij ons in een 'glokaal' tijdperk: de impact van globale uitdagingen is in de eerste plaats op lokaal niveau merkbaar. Onze economieën ondergaan grondige veranderingen; dat proces kunnen wij niet terugdraaien. Maar we kunnen wel onze regio's helpen om zich met de juiste instrumenten uit te rusten die hen in staat stellen om fors en duurzaam te groeien - dit is waar slimme specialisatie om draait."

De "slimme specialisatie"-aanpak, die in 2014 in alle regionale beleidsprogramma's werd geïntroduceerd, is een meerwaarde gebleken. De Commissie wil voortbouwen op deze positieve ervaring en stelt daarom twee proefprojecten voor:

  • Steun op maat voor de specifieke uitdagingen van regio's in industriële overgang: bepaalde regio's zullen op verzoek samenwerken met teams van deskundigen van de Commissie om hun innovatiecapaciteit te vergroten, belemmeringen voor investeringen weg te werken, de burgers uit te rusten met de juiste vaardigheden en zich voor te bereiden op industriële en maatschappelijke veranderingen op basis van hun strategieën voor slimme specialisatie.
  • Interregionale innovatiepartnerschappen gefinancierd door de EU: dit proefproject is geïnspireerd door het succes van het Vanguard-initiatief en is gericht op het identificeren en opschalen van "financierbare" interregionale projecten die Europese waardeketens kunnen creëren in prioritaire sectoren zoals big data, bio-economie, hulpbronnenefficiëntie, geconnecteerde mobiliteit of geavanceerde fabricagetechnieken.

Tegelijkertijd zal de Commissie haar inspanningen opvoeren om de lidstaten te helpen de resterende groeiknelpunten aan te pakken en een gunstig ondernemingsklimaat te scheppen. Bijzondere nadruk zal worden gelegd op de kwaliteit en de toegankelijkheid van openbaar onderzoek, de samenwerking tussen bedrijven en universiteiten en de afstemming van lokaal aanwezige vaardigheden op de marktbehoefte. De Commissie zal hierbij helpen met ondersteunende voorzieningen.

De Commissie zal ook mogelijkheden verkennen om synergieën en kruisbestuivingen tussen de verschillende bestaande programma's en instrumenten van de EU op het gebied van innovatie, groei en concurrentievermogen te bevorderen.

Volgende stappen

De oproepen tot het indienen van blijken van belangstelling voor het proefproject voor regio's in industriële overgang zullen dit najaar worden gelanceerd. De interregionale partnerschappen zullen in 2017 worden opgestart en in 2018 worden ingevuld.

De reeds opgedane ervaring met huidige programma's in het kader van het cohesiebeleid en de acties en beleidsoplossingen die in deze mededeling naar voren zijn gebracht, zullen een interessante inbreng vormen bij de voorbereiding van het volgende begrotingskader in de context van de lopende discussie over de toekomst van de EU-financiën.

De Commissie zal proberen de verschillende bestaande EU-instrumenten die tot doel hebben de nieuwe industriële uitdagingen aan te gaan, beter aan elkaar te koppelen. Slimme specialisatie kan worden opgeschaald tot een alomvattend instrument dat alle regio's helpt om hun voordeel te doen met de veranderingen ten gevolge van de mondialisering.

Achtergrond

Slimme specialisatie is een voorwaarde in het cohesiebeleid om doeltreffende uitgaven voor onderzoek en innovatie te waarborgen. Alle regio's moeten een investeringsstrategie ontwikkelen, uitgaand van de gebieden waarin zij concurrentievoordelen hebben - gaande van specialistische agrovoeding en toerisme tot nanotechnologie en ruimtevaart.

In het kader van deze strategieën ontvangen lokale ondernemingen financiële steun om innovatieve producten te ontwikkelen en hun markt te verruimen. Deze strategieën hebben ook geleid tot betere banden tussen wetenschap en bedrijfsleven en een betere coördinatie op alle lokale bestuursniveaus.

Meer informatie

Mededeling - Versterking van innovatie in de regio's van Europa

MEMO - Uitdagingen voor de toekomst: de bevordering van innovatieve groei in de regio's van de EU

Informatieblad - Proefprojecten voor slimme specialisatie

Informatieblad - Wat is slimme specialisatie?

Landenfiches - Slimme specialisatie in uw land

Volg vicevoorzitter Katainen en commissaris Crețu op Twitter

IP/17/1995

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail