Green light for the agreement linking the EU and Swiss emissions trading systems

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op vrijdag 10 november 2017.

Op 10 november nam de Raad een besluit aan ter goedkeuring van de ondertekening, namens de EU, van een overeenkomst tussen de Europese Unie en de Zwitserse Bondsstaat, om hun respectieve regelingen voor de emissiehandel (ETS) te koppelen. De ondertekening van de overeenkomst zal binnenkort plaatsvinden. De Raad zal de tekst van de overeenkomst nu ter goedkeuring aan het Europees Parlement toezenden, zodat de overeenkomst kan worden gesloten.

De ETS is een van de voornaamste instrumenten om broeikasgasemissies, met name van energie-intensieve sectoren en elektriciteitscentrales, op kosteneffectieve wijze terug te dringen. Deze overeenkomst zal zowel de EU als Zwitserland tot voordeel strekken, aangezien beide partijen hun emissie­reductie­doelstellingen zullen kunnen halen, in het bijzonder de toezeggingen in het kader van de Overeenkomst van Parijs.

De koppeling van de 2 ETS'en zal voor sterker functionerende respectieve regelingen helpen zorgen, de koolstofbeprijzing verbeteren en uiteindelijk leiden tot een solide internationale koolfstofmarkt.

"Ik wil Zwitserland en alle EU-lidstaten bedanken dat zij erop vertrouwen dat wederzijdse samenwerking onze regelingen voor de emissiehandel sterker en kosteneffectiever zal maken. Het halen van de klimaatstreefcijfers van Parijs is een gedeelde doelstelling - geen enkel land kan de klimaatverandering in zijn eentje bestrijden. Door het uitbreiden van de markt voor de handel in emissierechten brengen we een duurzaam traject naar een schonere toekomst tot stand."

Siim Kiisler, minister van Milieubeheer van Estland

De EU-ETS en de Zwitserse ETS stoelen op zeer vergelijkbare structuren en volgen dezelfde beginselen. De huidige handelsperiode van de twee regelingen bestrijkt 2013-2020 en bevat ook een lineaire reductiefactor om de hoeveelheid emissierechten op de markt jaarlijks te verminderen.

De Zwitserse ETS voldoet al aan 2 van de 3 fundamentele voorwaarden om deze overeenkomst te realiseren. Ten eerste zijn grote en energie-intensieve installaties volgens de Zwitserse ETS al sinds 2013 verplicht om de regeling toe te passen, en ten tweede is er sprake van een absoluut emissieplafond.

De derde voorwaarde betreft luchtvaartactiviteiten, en die maken nog geen deel uit van de Zwitserse ETS. Zwitserland maakt momenteel werk van maatregelen om de regeling tot deze sector uit te breiden. De toepassing van die regels zal een noodzakelijke voorwaarde zijn voor de formele inwerkingtreding van de overeenkomst.

De EU-ETS, die in 2005 is gestart, is het meest omvangrijke "cap and trade"-systeem. De EU legt op dit ogenblik de laatste hand aan een hervorming voor de periode 2021-2030. Ook de Zwitserse ETS wordt momenteel herzien. De overeenkomst bevat specifieke bepalingen om in de volgende periode rekening te houden met de beter functionerende systemen en ervoor te zorgen dat de regelingen verenigbaar zullen zijn.

Om de doeltreffendheid van gekoppelde regelingen te waarborgen, zullen de EU en Zwitserland jaarverslagen uitwisselen over de totale hoeveelheid emissierechten die toebehoren aan de andere partij maar worden uitgeoefend in hun systeem.

Tijdlijn en volgende stappen

De Raad machtigde de Europese Commissie op 17 december 2010 om onderhandelingen met de Zwitserse Bondsstaat te openen met het oog op deze overeenkomst.

Na de voltooiing van de onderhandelingen diende de Commissie op 16 augustus 2017 voorstellen voor 2 besluiten van de Raad in, respectievelijk over de ondertekening en voorlopige toepassing van de overeenkomst en over de uiteindelijke sluiting ervan.

Als eerste stap nam de Raad vandaag het besluit over de ondertekening aan en keurde de tekst van de overeenkomst goed. Het Europees Parlement moet zijn goedkeuring verlenen voordat het besluit van de Raad over de sluiting van de overeenkomst kan worden aangenomen.

Het besluit betreffende de ondertekening en de overeenkomst zelf zullen in het Publicatieblad worden bekendgemaakt. Bepaalde onderdelen van de overeenkomst die verband houden met de coördinatie van informatie en de werkzaamheden van het Comité dat toeziet op de correcte uitvoering van de overeenkomst, zullen op voorlopige basis worden toegepast.

De volledige overeenkomst zal in werking treden op 1 januari van het jaar na de formele uitwisseling van de akten van ratificatie door de beide ondertekenende partijen.

Naar de bladzijde "Vergaderingen" Download als PDF