Mensenrechten boven multinationals

Met dank overgenomen van S. (Sadet) Karabulut, gepubliceerd op woensdag 29 november 2017, column.

Het is schandalig dat mensenrechten nog steeds ondergeschikt zijn aan belangen van grote multinationals zoals Shell. Dat er voortdurend mensenrechten worden geschonden weten we allemaal. In Nederland wordt het leven van veel Groningers al jarenlang kapot gemaakt door grote bedrijven als Shell en de NAM. De Nederlandse overheid weigert de gaswinning terug te schroeven.

In het buitenland maakt Shell het zo mogelijk nog bonter. In Nigeria is het leven van de Ogoni gemeenschap door olielekken en ernstige vervuiling kapot gemaakt. In de jaren 90 zijn zij in opstand gekomen hiertegen en op bloedige wijze onderdrukt door de Nigeriaanse para-militairen. Zij zijn vermoord, verkracht en gemarteld omdat Shell en haar winsten beschermd moesten worden.

En, zo blijkt uitonderzoek van Amnesty International, Shell dealde en wheelde met dit regime, wetende van de ernstige mensenrechtenschendingen. Dat dit tot op heden niet juridisch onderzocht is en de slachtoffers geen genoegdoening hebben gekregen zegt veel over de macht van Shell. Tijd om deze macht te breken. Het OM moet juridisch onderzoek doen naar de betrokkenheid van Shell en het kabinet moet multinationals binden aan mensenrechten! Punt!