Raad Concurrentievermogen, 30 november - 1 december 2017 - Voornaamste resultaten
Videobeelden van de Raad Concurrentievermogen (Interne Markt en Industrie), op 30 november 2017 in Brussel
Eén digitale toegangspoort die zal dienen als "onestopshop" voor EU-burgers en -bedrijven
Videobeelden van de Raad Concurrentievermogen (Onderzoek en Ruimtevaart), op 1 december 2017 in Brussel
Livestreaming
30 november
10:05 Openbare zitting
15:00 Openbare zitting
17:00 Persconferentie
Planning onder voorbehoud
Livestreaming
1 december
10:00 Openbare zitting
14:30 Openbare zitting
17:15 Persconferentie
Planning onder voorbehoud
Voornaamste resultaten
Eén digitale toegangspoort
De Raad stelde zijn standpunt (algemene oriëntatie) vast ten aanzien van het opzetten van één digitale toegangspoort die burgers en bedrijven onlinetoegang zal bieden tot informatie, procedures, en bijstands- en probleemoplossingsdiensten.
Wij moeten het voor onze burgers en bedrijven eenvoudiger maken de informatie te vinden die zij nodig hebben, ongeacht waar in de EU zij wonen, werken of zaken doen. Daar kan eenvoudig voor worden gezorgd door het opzetten van een online-onestopshop, en dat was voor het Estse voorzitterschap een prioriteit. Het is een nieuwe mijlpaal in de digitalisering van overheidsdiensten in grensoverschrijdende situaties, en een verdere stap naar een digitaal Europa.
Kadri Simson, minister van Economische Zaken en Infrastructuur van Estland
Industriële strategie van de EU
De ministers spraken uitvoerig over de toekomst van het industriebeleid van de EU op basis van een verslag van het voorzitterschap en de regelmatige "concurrentievermogencheck-up" inzake de langetermijndoelstellingen voor het industriebeleid.
Zij kregen voor het debat gezelschap van een gastspreker van de koepelorganisatie "#Industry4Europe", die de belangen van een groot aantal industrieorganisaties in de EU behartigt.
De ministers namen ook conclusies van de Raad aan waarin nogmaals werd gepleit voor een toekomstgerichte strategie voor het industriebeleid, met het vizier op 2030 en daarna.
Ruimtevaartprogramma's van de EU
De Raad sprak over verdere stappen voor de EU-ruimtevaartprogramma's en nam conclusies aan over de tussentijdse evaluatie van het Copernicus-programma.
Vandaag hebben wij de 2 EU-vlaggenschipprogramma's voor de ruimtevaart, Galileo en Copernicus, die significante waarde opleveren voor de Europese burgers en voor de economie. Gebleken is dat gegevens uit de ruimte een groot potentieel hebben voor het scheppen van economische en arbeidskansen. We moeten onze bedrijven, met name kleine ondernemingen en start-ups, helpen deze gegevens te benutten om nieuwe toepassingen en diensten te verstrekken. Het Estse voorzitterschap heeft gepleit voor een sterker verband tussen ruimtevaart en de digitale economie. De wereld is digitaal geworden en het ruimtevaartbeleid van de EU vormt een essentieel instrument voor de overgang naar een gedigitaliseerde en datagestuurde economie in Europa.
Urve Palo, minister van Ondernemerschap en Informatietechnologie van Estland
Onderzoek en innovatie
De Raad besprak welke mogelijke oplossingen voor wereldwijde uitdagingen moeten worden opgenomen in het volgende meerjarig kaderprogramma van de EU voor onderzoek en innovatie, de opvolger van Horizon 2020, het huidige programma.
Hij nam hierover conclusies aan: "Van de tussentijdse evaluatie van Horizon 2020 naar het negende kaderprogramma".
De debatten en conclusies van vandaag zijn bedoeld om het landschap voor onderzoek en innovatie van morgen vorm te geven. We moeten de investeringen opvoeren en het effect van de resultaten zo groot mogelijk maken om geavanceerde oplossingen te bieden voor de uitdagingen waarmee onze samenleving wordt geconfronteerd, nu en in de toekomst. Het is een gedeelde verantwoordelijkheid om onderzoek tot een echte prioriteit te maken in de hele Europese Unie, als we ons innovatievermogen willen vergroten. We moeten steun mobiliseren voor onderzoek en innovatie in Europa.
Mailis Reps, minister van Onderwijs en Onderzoek van Estland
Informatie over de zitting
Raad Concurrentievermogen over interne markt en industrie (30 november) en over onderzoek en ruimtevaart (1 december)
Zitting nr. 3580
Brussel
30 november 2017
Vooraf (documenten)
Indicatief programma Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:
Achtergrondnota Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:
Voorlopige agenda, Raad Concurrentievermogen, 30 november en 1 december 2017 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:
Lijst van A-punten, wetgevingsberaadslagingen, Raad Concurrentievermogen, 30 november en 1 december 2017 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:
Lijst van A-punten, niet-wetgevingswerkzaamheden, Raad Concurrentievermogen, 30 november en 1 december 2017 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:
Lijst van A-punten, niet-wetgevingswerkzaamheden, addendum 1, Raad Concurrentievermogen, 30 november en 1 december 2017 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:
Na afloop (documenten)
Resultaten van de Raadszitting Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:
Deelnemerslijst Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen: