Jongeren presenteren hun ideeën voor de toekomst van Europa
Commissaris Tibor Navracsics i treedt vandaag in gesprek met jongeren over hun ideeën voor de toekomst van Europa en manieren waarop beter rekening kan worden gehouden met hun prioriteiten.
Vandaag presenteren honderd jongeren uit heel Europa concrete ideeën over manieren waarop Europa volgens hen een mooie toekomst tegemoet kan gaan, in aansluiting op de discussies die hierover werden gevoerd in het kader van het initiatief "Een nieuw verhaal voor Europa". Naast deze aanbevelingen worden de resultaten van de nieuwe Eurobarometer-enquête bekendgemaakt, waaruit blijkt dat de laatste jaren meer jongeren betrokken zijn bij vrijwilligerswerk, organisaties en verkiezingen.
Tijdens het slotevenement van het initiatief " Een nieuw verhaal voor Europa", dat vandaag in Brussel plaatsvindt, wordt een overzicht gegeven van wat uit de gesprekken met jongeren de afgelopen twee jaar naar voren is gekomen. Via een reeks debatten in heel Europa hebben meer dan 62 000 jongeren aan dit project deelgenomen. Hieruit kwamen twaalf concrete ideeën van jongeren met betrekking tot de toekomst van Europa naar voren.
Commissaris voor Onderwijs, Cultuur, Jongerenzaken en Sport Tibor Navracsics is heel tevreden: "Als ik zulke geëngageerde jongeren zie en hun frisse ideeën hoor, kan ik niet anders dan optimistisch zijn over de toekomst van Europa. Ik zal de aanbevelingen die zijn voortgekomen uit het initiatief "Een nieuw verhaal voor Europa" aandachtig bestuderen. Maar dit is niet het einde van het proces - jongeren moeten centraal staan in het debat over de toekomst van Europa, en daarom hoop ik dat dit denkproces wordt voortgezet.”
De vandaag gepresenteerde ideeën werden getest in een recente Eurobarometer-enquête om te controleren of zij bij een bredere groep jongeren weerklank vinden. Uit deze enquête, waarvoor in september 2017 ongeveer 11 000 burgers tussen 15 en 30 jaar zijn geraadpleegd, blijkt dat zij het er grotendeels over eens zijn dat het volgende nodig is:
-
-bevordering van kritisch denken en het vermogen om informatie te vinden met het oog op de bestrijding van nepnieuws en extremisme (49 %);
-
-vlotte toegang tot informatie over verhuizen naar en werken in het buitenland (49 %);
-
-bevordering van gedragswijzigingen via milieuvriendelijke initiatieven zoals duurzaam vervoer of recycling in heel Europa (40 %).
Daarnaast kwamen uit de Eurobarometer-enquête onder andere nog de volgende belangrijke bevindingen naar voren:
-
-Meer dan de helft van de jonge Europeanen beschouwen onderwijs en vaardigheden de hoogste prioriteit die de EU moet aanpakken. Milieubescherming en de strijd tegen de klimaatverandering komen op de tweede plaats, gevolgd door werkgelegenheid, het beheer van migratiestromen en de integratie van vluchtelingen;
-
-Jongeren zijn actiever dan bij de vorige peiling, die in december 2014 plaatsvond. 31 % van de respondenten verklaren dat zij tijdens de voorbije twaalf maanden hebben deelgenomen aan georganiseerde vrijwilligersactiviteiten;
-
-Meer dan de helft is betrokken bij organisaties zoals sportclubs, jeugdverenigingen of plaatselijke ngo's.
-
-64 % van de respondenten zegt bovendien dat zij in de voorbije drie jaar bij politieke verkiezingen hun stem hebben uitgebracht.
Achtergrond
Nu het debat over de toekomst van Europa volop aan de gang is, staan onderwijs en jeugd hoog op de politieke agenda van de EU. Staatshoofden en regeringsleiders hebben tijdens de sociale top van Göteborg op 17 november 2017 de toekomst van onderwijs, cultuur en het jongerenbeleid besproken. Dit resulteerde in de Conclusies van de Europese Raad van 14 december 2017, waarin de lidstaten, de Raad en de Commissie werden verzocht werk te maken van de in Göteborg besproken agenda. De Commissie zal bij haar toekomstige werkzaamheden op het gebied van onderwijs, cultuur en jeugdzaken rekening houden met de vandaag gepresenteerde aanbevelingen.
Het initiatief "Een nieuw verhaal voor Europa" liep over een periode van meer dan vijf jaar, aanvankelijk als een proefproject en daarna als voorbereidende actie, waarbij het Europees Parlement in beide fasen steun verleende. In de periode 2013-2014 gaf het proefproject een stem aan wetenschappelijke, artistieke, culturele en intellectuele gemeenschappen om het publiek via kunst en wetenschap te helpen aansluiting te vinden bij het project van Europese integratie. Vanaf 2015 lag het accent op het betrekken van jonge mensen met uiteenlopende achtergronden. Om de discussie in heel Europa te blijven ondersteunen, en als concreet resultaat van het project, zal de Europese Commissie alle ideeën en al het geschreven en audiovisuele materiaal dat de jongeren hebben geproduceerd, in een online toolkit verzamelen. De toolkit zal in de 24 officiële EU-talen beschikbaar zijn en vergezeld gaan van aanwijzingen voor het modereren van de discussies.
De EU beschikt over een aantal instrumenten om de participatie van jongeren in de samenleving en het democratische leven te bevorderen: Erasmus+ en het Europees Solidariteitskorps zijn slechts twee voorbeelden van krachtige instrumenten die jonge mensen samenbrengen en hen aanmoedigen hun mening kenbaar te maken, wederzijds begrip te bevorderen en gemeenschappelijke Europese waarden te delen. In de EU-strategie voor jongeren gaat ook veel aandacht naar participatie, waarbij jongeren in het kader van de gestructureerde dialoog worden betrokken bij uitwisselingen en overleg in heel Europa. In het voorjaar van 2018 zal de Europese Commissie haar voorstellen voor een nieuwe EU-strategie voor jongeren presenteren, die gericht is op het bereiken van een diversere groep jongeren.
Meer informatie
Verklaring "YOUrope for Youth"
IP/18/506
Contactpersoon voor de pers:
Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail |