Belastingontwijking: EP beschuldigt Raad van ondermijnen geloofwaardigheid EU
De leden hebben de ministers van Financiën bekritiseerd voor het verwijderen van acht landen van de zwarte lijst van belastingparadijzen.
Op 28 februari hebben de Raad en de Commissie in de plenaire vergadering een toelichting gegeven. Tijdens het debat betreurden Europarlementariërs over het gebrek aan transparantie rond de samenstelling van de lijst en vooral het gebrek aan informatie over de criteria voor verwijdering van een land van de zwarte lijst.
Het Parlement heeft gewaarschuwd dat het wegnemen van rechtsgebieden van de zwarte lijst, de strijd tegen belastingontduiking en belastingontwijking zal belemmeren.
Raadpleeg onze belastingwoordenlijst voor meer informatie
Ieder jaar gaan grote sommen geld verloren als gevolg van belastingontduiking en -ontwijking. In de EU alleen al wordt dit geschat op € 1 biljoen.
De regeringen zouden dit geld kunnen gebruiken om gezondheidszorg, onderwijs en andere sociale diensten te steunen maar in plaats daarvan wordt het overgeheveld naar belastingparadijzen over de hele wereld. In heel Europa hadden 1,5 miljoen banen kunnen worden gecreëerd met het geld dat de nationale autoriteiten verloren met de belastingverliezen die in de Panama Papers werden onthuld.
Naar aanleiding van de onthullingen van de Panama Papers, heeft het Parlement een enquêtecommissie ingesteld om te onderzoeken welke maatregelen genomen moeten worden om belastingontduiking en -ontwijking aan te pakken. Een van de belangrijkste aanbevelingen was de opstelling van een zwarte lijst van belastingparadijzen.
Desondanks hebben de ministers van Financiën op 23 januari besloten acht landen te schrappen van de zwarte lijst van belastingparadijzen omdat zij zich ertoe hebben verbonden de zorgen van de EU aan te pakken. Deze landen zijn: Panama, Barbados, Grenada, Zuid-Korea, Macao, Mongolië, Tunesië en de Verenigde Arabische Emiraten.
Deze stap werd bekritiseerd door vooraanstaande leden van het Europees Parlement die betrokken zijn bij de bestrijding van belastingontduiking en -ontwijking. Werner Langen (EVP, DE), voormalig voorzitter van de enquêtecommissie, zei: "Het besluit van de Raad (...) is niet passend. De Raad zou niet moeten beslissen op basis van niet-bindende brieven en garanties, maar enkel op basis van feiten welke staten verwijderd zouden moeten worden van de lijst en uiteindelijk overwegen welke EU-lidstaten toegevoegd moeten worden aan de lijst. "
Langen voegde toe: "De huidige wetgeving biedt bepaalde lidstaten de mogelijkheid om juridische belastingontwijking te gebruiken als een bedrijfsmodel ter ondersteuning van hun eigen economie. Deze praktijken moeten worden stopgezet om een eerlijke belastingconcurrentie tussen de lidstaten te waarborgen."
Ana Gomes (S&D, PT), voormalig ondervoorzitter van de commissie, was even kritisch: "Ik geloof dat de beslissing de geloofwaardigheid van de EU ondermijnt, die vanaf het begin nooit erg overtuigend is geweest, aangezien enkele van de grootste belastingparadijzen in de wereld EU-lidstaten zijn, die voortdurend elke poging tot interne hervormingen van betekenis blokkeren."
Belastingontwijking en ongelijkheid
In haar laatste rapport over ongelijkheid zei de Britse liefdadigheidsinstelling Oxfam dat de superrijken meer belasting zouden moeten betalen en riep op tot hardhandig optreden tegen belastingparadijzen. Om dit te bereiken, zei Oxfam dat het nodig zou zijn om een objectieve zwarte lijst van de slechtste belastingparadijzen aan te nemen en automatische sancties te implementeren tegen de bedrijven die ze gebruiken.
Gomes merkte op: "We begrijpen en zien het verband tussen een oneerlijk belastingstelsel en de toenemende ongelijkheid in onze samenlevingen (…) dit alles voedt natuurlijk het populisme en brengt onze regeringen, politieke partijen en openbare instellingen in diskrediet. Helaas moet de retoriek van de lidstaten in de strijd tegen ongelijkheid en belastingontduiking nog worden gekoppeld aan aanzienlijke actie. Hervormingen die door de Commissie zijn voorgesteld en door dit Parlement worden gevraagd en versterkt, worden herhaaldelijk afgezwakt in de Raad."
Zoals blijkt uit de Panama en Paradise Papers, verbergen de rijken minstens € 6 biljoen voor de belastingdienst door een wereldwijd netwerk van belastingparadijzen.
Op donderdag 1 maart gaven de leden goedkeuring aan de oprichting van een enquêtecommissie naar financiële misdrijven, belastingontduiking en belastingontwijking.