Internationale Vrouwendag 2018: vrouwen in de media en de ICT

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op maandag 5 maart 2018.

Voor de Internationale Vrouwendag onderstreept het Europees Parlement i dit jaar het belang van de rol van vrouwen in de media en de ICT.

De media en ICT-sectoren behoren tot de meest concurrerende en meest invloedrijke industrieën in de EU i en daarbuiten. Het is dus van belang dat voor het bereiken van gendergelijkheid, vrouwen in gelijke mate vertegenwoordigd zijn en dezelfde stem hebben in deze sectoren als mannen. Daarom moeten er meer prikkels zijn om meer vrouwen op hogere mediaposten te krijgen en jonge meisjes aan te moedigen om voor hun carrière de ICT-sector te kiezen.

Vrouwen in een digitaal tijdperk

Om de bewustwording van deze kwesties te vergroten, organiseert de commissie Rechten van de vrouw en gendergelijkheid op Internationale Vrouwendag 2018 een interparlementaire commissievergadering, waarin de nadruk vooral ligt op de volgende doelstellingen:

  • vrouwen die media vormgeven;
  • het versterken van de rol van vrouwen en meisjes door middel van digitale inclusie;
  • het bevorderen van gelijkheid in het digitale tijdperk.

De voorzitter van de commissie Gendergelijkheid i, Vilija Blinkevičiūtė i en de Europees Commissaris voor Justitie, consumenten en gendergelijkheid, Věra Jourová i, zijn onder de sprekers. Daarnaast zijn er toespraken van de filmregisseur Sarah Gavron en MadwomenFest oprichter Pilar Jurado. U kunt het debat online volgen op 8 maart vanaf 09.00 uur.

Op 7 maart organiseert het Parlement een seminar voor journalisten. Onder de sprekers zijn leden van de commissie voor gendergelijkheid, evenals externe deskundigen, onder wie Saskia Van Uffelen (CEO van Ericsson Belux, België), Kamila Sidor (oprichter van Geek Girls Carrots, Polen), Inge Bell (plaatsvervangend CEO van Terre des Femmes, Duitsland). De journalisten Marta Garcia-Aller en Hadjar Benmiloud zijn ook aanwezig. Actrice Asia Argento, die Harvey Weinstein beschuldigde van seksueel misbruik, neemt ook deel. U kunt het seminar online volgen vanaf 09.30 uur.

Doe mee op Facebook

U kunt deze week ook deelnemen aan verschillende Facebook Live chats met EP-leden. Op woensdag is er een Facebook Live met Terry Reintke (De Groenen/EVA) , auteur van de resolutie over gendergelijkheid en het versterken van de positie van de vrouw in het digitale tijdperk. Op donderdag bespreken we de vertegenwoordiging en stereotype weergave van vrouwen in de media met Michaela Šojdrová (EVP) . Over haar verslag over gendergelijkheid in de mediasector zal in de volgende plenaire vergadering worden gedebatteerd en gestemd.

Meer informatie

Productinformatie

REF.: 20180301STO98902

Gecreëerd: 05-03-2018 - 10:17