Bescherming Europese consument: speelgoed en kleding bovenaan lijst gevaarlijke producten
De Europese Commissie i presenteert vandaag het jaarverslag 2017 over het systeem voor snelle waarschuwing over gevaarlijke producten.
Uit het verslag blijkt dat de nationale autoriteiten in 2017 opnieuw vaker gebruik hebben gemaakt van het systeem voor snelle waarschuwingen: er werden meer dan tweeduizend waarschuwingen voor gevaarlijke producten afgegeven. Speelgoed (zoals diverse modellen van de populaire fidgetspinners), auto's en motorfietsen stonden bovenaan de lijst van uit de markt genomen gevaarlijke producten.
Věra Jourová i, EU-commissaris voor Justitie, Consumentenzaken en Gendergelijkheid: „De Europese regels garanderen dat alleen veilige producten in de EU verkocht worden. Als dat niet het geval is, zorgt het systeem voor snelle waarschuwingen ervoor dat de autoriteiten snel alle producten die mogelijk letsel kunnen veroorzaken, uit de markt kunnen nemen. Dankzij dit systeem zijn onze kinderen veilig en worden ongevallen met dodelijke afloop op de Europese wegen voorkomen. Dit is een goed voorbeeld van efficiënte handhaving van de consumentenvoorschriften van de EU. Op veel andere gebieden is echter strengere handhaving nodig. Ook moeten consumenten beter worden voorgelicht over hun rechten. Dat is ook het doel van de „new deal” voor consumenten.”
De 2 201 via het systeem verzonden waarschuwingen hebben geleid tot bijna vierduizend vervolgacties, zoals het uit de markt nemen van producten. Daaruit blijkt dat alle nationale autoriteiten naar aanleiding van deze waarschuwingen maatregelen hebben genomen om de markt veiliger te maken voor consumenten.
Hoe worden consumenten beschermd tegen gevaarlijke producten die online worden verkocht?
Consumenten kopen producten steeds vaker rechtstreeks online in landen buiten de EU. De vraag is nu hoe we kunnen garanderen dat deze producten voldoen aan onze veiligheidsnormen.
Veel van de gevaarlijke producten die via het systeem voor snelle waarschuwing worden gemeld, worden ook via onlineplatforms en ‑marktplaatsen verkocht. De Commissie stimuleert daarom de samenwerking met haar internationale partners en met onlineplatforms om ervoor te zorgen dat consumenten in de EU niet worden geconfronteerd met onveilige producten. De Commissie heeft op 1 maart 2018 een aanbeveling gepubliceerd met operationele maatregelen die onlineplatforms en de lidstaten kunnen nemen om illegale online-inhoud doeltreffender te bestrijden, ook waar het gaat om gevaarlijke producten.
De Commissie dringt er bij de platforms vooral op aan dat zij vrijwillige verbintenissen aangaan die verder gaan dan hun wettelijke verplichtingen op het gebied van productveiligheid.
Welke producten zijn het gevaarlijkst?
In 2017 was speelgoed de vaakst gemelde productcategorie (29%), gevolgd door motorvoertuigen (20%) en kleding-, textiel- en modeartikelen (12%).
Wat het soort risico's betreft, werd letselrisico in 2017 het vaakst gemeld (28%), gevolgd door chemische risico's (22%).
Uit welke landen zijn de producten afkomstig?
De meeste via het systeem gemelde gevaarlijke producten kwamen van buiten de EU, in de meeste gevallen uit China. Het aantal waarschuwingen is in 2017 echter stabiel gebleven: 53% (1 155), hetzelfde als het jaar daarvoor. De Commissie blijft nauw samenwerken met de Chinese autoriteiten. Specifieke gevallen en maatregelen, zoals het uitwisselen van goede praktijken, worden met hen besproken. Bij 26% van de meldingen (413) ging het om gevaarlijke producten uit Europa.
Volgende stappen
Het systeem voor snelle waarschuwing is een belangrijk instrument voor de handhaving van de consumentenwetgeving van de EU door de nationale consumenteninstanties. Om de handhaving verder te verbeteren, komt de Commissie in april met een „new deal” voor consumenten, gericht op modernisering van de regels en betere bescherming van de consument.
De Commissie blijft streven naar modernisering van het systeem voor snelle waarschuwing, zodat de autoriteiten en het bedrijfsleven consumenten nog beter kunnen beschermen tegen gevaarlijke producten.
De volgende stap in de modernisering van het systeem houdt in dat gebruikers alle waarschuwingen kunnen raadplegen in alle officiële talen van de EU.
Chronologisch overzicht
Dankzij het systeem voor snelle waarschuwing kunnen de lidstaten en de Europese Commissie sinds 2003 snel informatie uitwisselen over gevaarlijke non-foodproducten die in Europa uit de markt worden genomen en/of worden teruggeroepen. Op deze manier kunnen overal in de EU passende vervolgacties worden ondernomen: verbod of stopzetting van de handel, uit de handel nemen, terugroepen of weigeren van invoer door de douaneautoriteiten.
Momenteel nemen 31 landen deel aan het systeem (de EU-landen plus IJsland, Liechtenstein en Noorwegen). Het systeem voor snelle waarschuwing functioneert dankzij de continue nauwe samenwerking tussen de lidstaten.
Op de website van het systeem voor snelle waarschuwing (ec.europa.eu/consumers/rapid-alert-system) zijn wekelijkse updates te vinden van de meldingen van de deelnemende nationale autoriteiten. Elke week worden zo'n vijftig meldingen geregistreerd en op de website gepubliceerd. De meldingen kunnen door iedereen worden geraadpleegd. Consumenten en bedrijven kunnen zich nu ook abonneren op de meldingen waarin zij geïnteresseerd zijn en die meldingen delen op de sociale media.
Op de website is ook een specifiek instrument te vinden waarmee bedrijven de nationale autoriteiten snel en efficiënt kunnen inlichten over een product dat zij op de markt hebben gebracht en dat mogelijk onveilig is.
Meer informatie
Website van het systeem voor snelle waarschuwing
Zoeken in het systeem voor snelle waarschuwing
Contactpunten van het systeem voor snelle waarschuwing
Jaarverslag en statistische informatie
IP/18/1721
Contactpersoon voor de pers:
Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail |