Veiligheidsunie: Commissie is ingenomen met akkoord over voorstel om illegaal verkeer van liquide middelen aan te pakken

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op woensdag 23 mei 2018.

De Commissie is ingenomen met het akkoord dat de EU-lidstaten en het Europees Parlement i vandaag hebben bereikt in verband met belangrijke controlemaatregelen op illegaal verkeer van liquide middelen van en naar de EU.

De aangescherpte regels vormen een aanvulling op de antiwitwasbepalingen van de EU en maken deel uit van de Europese veiligheidsagenda en de inspanningen voor de bestrijding van terrorismefinanciering. Deze beslissing is genomen in een laatste onderhandelingsronde deze avond in Brussel.

Door de controle op grote stromen van liquide middelen aan te scherpen, is de EU beter in staat op te treden tegen het witwassen van geld, terrorisme en georganiseerde misdaad, waardoor terroristen en criminelen hun activiteiten moeilijker kunnen financieren. Het droogleggen van de financieringsbronnen is een van de doeltreffendste manieren om potentiële terroristische aanvallen en criminele activiteiten in de EU en wereldwijd een halt toe te roepen.

Pierre Moscovici, commissaris voor Economische en Financiële Zaken, Belastingen en Douane, verheugde zich over het politieke akkoord: "We gaan verder dan ooit tevoren in de strijd tegen het witwassen van geld en terrorisme, om de samenleving veiliger te maken. We komen tegemoet aan de verwachtingen van onze burgers, die met reden verontwaardigd zijn over de criminele en terroristische activiteiten binnen onze grenzen. Ik verheug me over het akkoord van vandaag dat paal en perk zal stellen aan het omzeilen van liquidemiddelencontroles aan de buitengrenzen van de EU."

De overeengekomen maatregelen zullen helpen voorkomen dat illegale geldstromen hun weg vinden naar criminelen in de EU, maar houden geen beperkingen in wat betreft het bedrag dat in de lidstaten met liquide middelen mag worden betaald.

De belangrijkste elementen van de nieuwe bepalingen zullen:

  • de liquidemiddelencontroles verstrengen op personen die de EU binnenkomen of verlaten met 10 000 euro of meer aan liquide middelen;
  • de autoriteiten in staat stellen om op te treden bij bedragen die onder de aangiftedrempel liggen (10 000 euro), wanneer er een vermoeden van criminele activiteit bestaat;
  • de uitwisseling van inlichtingen verbeteren tussen autoriteiten (douane en financiële-inlichtingendiensten) en lidstaten;
  • de douanecontroles uitbreiden tot liquide middelen in postpakketten of vrachtzendingen, prepaidkaarten en waardevolle commodity's zoals goud, die momenteel niet aan douanecontroles onderworpen zijn.

Achtergrond

De huidige regels betreffende het vervoer van liquide middelen naar en uit de EU (ook de "verordening liquidemiddelencontrole" genoemd) zijn van toepassing sinds 2007 en maken integraal deel uit van het EU-kader tegen het witwassen van geld en terrorismefinanciering. Op grond van deze verordening zijn reizigers die de EU binnenkomen of verlaten, wettelijk verplicht liquide middelen ter waarde van 10 000 euro of meer (of het equivalent daarvan in andere valuta's of verhandelbare instrumenten aan toonder) bij de douaneautoriteiten aan te geven. Met het akkoord van vandaag wordt die verplichting uitgebreid tot commodity's zoals goud en prepaidkaarten.

Uit recente gebeurtenissen is gebleken dat terroristen manieren hebben gevonden om de regels betreffende liquidemiddelencontroles te omzeilen. Criminele organisaties die bij hun illegale activiteiten grote sommen contant geld verzamelen, mogen niet kunnen profiteren van lacunes in het huidige systeem om dat geld wit te wassen.

Volgende stappen

Het voorlopige akkoord moet nu officieel worden goedgekeurd door het Europees Parlement en de Raad i van de EU. Na de goedkeuring zal de verordening in het Publicatieblad van de EU bekendgemaakt worden en 20 dagen nadien in werking treden.

Meer informatie

Factsheet over de Veiligheidsunie - een Europa dat bescherming biedt

MEMO over het voorstel van de Commissie om de EU-regels betreffende liquidemiddelencontroles te moderniseren (december 2016)

Webpagina van de Commissie over liquidemiddelencontroles

IP/18/3867

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail