Eu-LISA: agreement between the Council Presidency and the European Parliament

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op donderdag 24 mei 2018.

Op 24 mei 2018 hebben het Bulgaarse voorzitterschap van de Raad i en het Europees Parlement i een informeel akkoord bereikt over een ontwerpverordening betreffende het Europees Agentschap voor het operationeel beheer van grootschalige IT-systemen op het gebied van vrijheid, veiligheid en recht (eu-LISA).

De EU i heeft gewerkt aan een beter migratiebeheer en een groter vermogen voor het detecteren van personen die een veiligheidsrisico kunnen vormen voor de EU, door het opzetten en actualiseren van meerdere databanken voor informatie-uitwisseling. Dankzij een sterker mandaat zal eu-LISA, het agentschap dat deze systemen beheert, beter kunnen functioneren en de beschikbare instrumenten optimaal kunnen gebruiken.

Valentin Radev, de Bulgaarse Minister van Binnenlandse Zaken i

Deze verordening zal het vermogen van het agentschap om bij te dragen tot grensbeheer, samenwerking inzake rechtshandhaving en beheer van migratie in de EU, verder ontwikkelen. Het agentschap zal ook een cruciale rol spelen bij de uitvoering van nieuwe IT-architectuur op het gebied van justitie en binnenlandse zaken (JBZ).

De verordening zal het mandaat van eu-LISA versterken en het agentschap met het volgende belasten:

  • ontwikkelen en gebruiken van nieuwe systemen, zoals het onlangs goedgekeurde inreis-uitreissysteem en het EU-Systeem voor reisinformatie en -autorisatie (Etias)
  • bijdragen tot de ontwikkeling van technische oplossingen voor de interoperabiliteit, op grond van een wetgevingsinstrument inzake interoperabiliteit dat momenteel wordt besproken
  • steun verlenen aan lidstaten die daarom vragen, bijvoorbeeld ad-hocsteun om migratieproblemen aan te pakken, en hun bijstand bieden bij het vinden van gemeenschappelijke oplossingen voor het nakomen van verplichtingen die voortvloeien uit EU-wetgeving inzake gedecentraliseerde systemen op JBZ-gebied
  • een grotere rol bij onderzoek, proefprojecten en testactiviteiten

Volgende stappen

Het informeel akkoord zal nu worden voorgelegd aan de ambassadeurs bij de EU, ter bevestiging namens de Raad. Hierna gaat de verordening naar het Europees Parlement voor een stemming in eerste lezing, en daarna naar de Raad voor aanneming.

Achtergrond

eu-LISA werd in 2011 opgericht en beheert momenteel systemen zoals het Visuminformatiesysteem (VIS), het Schengeninformatiesysteem (SIS) en Eurodac.

Na een evaluatie van het agentschap en de recente ontwikkelingen inzake migratie en veiligheid, diende de Europese Commissie i op 29 juni 2017 een voorstel in voor een nieuw wettelijk mandaat voor eu-LISA om beter het hoofd te kunnen bieden aan de huidige en toekomstige uitdagingen op het gebied van vrijheid, veiligheid en recht.

Download als PDF