Dierenwelzijn: EP pleit voor betere bescherming van dieren tijdens vervoer

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op dinsdag 25 januari 2022.

Leden van het Parlement willen strengere controles, hogere straffen en kortere reistijden om dierenwelzijn in de hele EU i te verbeteren.

Ieder jaar worden binnen en buiten de EU miljoenen dieren over lange afstanden vervoerd om te worden gefokt of geslacht, maar ook voor wedstrijden en de handel in huisdieren. Van 2009 tot 2015 is het aantal dieren dat binnen de EU werd vervoerd, met 19 % gestegen: van 1 252,1 miljoen tot 1 492,8 miljoen. Het aantal vervoerde varkens, pluimvee en paarden steeg, terwijl het aantal voor runderen, schapen en geiten daalde. In dezelfde periode liep het aantal partijen levende dieren in de EU op van ongeveer 400 000 tot 430 000 per jaar.

Er bestaat EU-regelgeving voor de bescherming en het welzijn van dieren onderweg. In een resolutie die op 14 februari in de plenaire vergadering is aangenomen, wordt echter aangedrongen op betere handhaving, sancties en kortere reistijden.

"Bij het formuleren en uitvoeren van het beleid van de Unie […], houden de Unie en de lidstaten ten volle rekening met hetgeen vereist is voor het welzijn van dieren als wezens met gevoel […]"

Artikel 13 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie

Deel dit citaat:

Access to video: Video

(Duur van de video:01:30)

Reistijd verkorten

Lange reizen zorgen voor stress bij dieren. Ze hebben te lijden onder ruimtegebrek, temperatuurschommelingen, voedsel- en waterschaarste en bewegingen van het voertuig. Door ongeschikte uitrusting of slechte weersomstandigheden kunnen dieren onderweg gewond raken of ziek worden. Een bijkomend probleem is het lange oponthoud bij de grens met derde landen, voor de controle van documenten, voertuigen en dieren.

Aantal dieren dat elk jaar meer dan acht uur wordt vervoerd binnen de EU

  • 4 miljoen runderen
  • 28 miljoen varkens
  • 4 miljoen schapen
  • 243 miljoen stuks pluimvee
  • 150 000 paarden

De leden van het Europees Parlement i stellen dat reizen van meer dan acht uur zoveel mogelijk moeten worden beperkt. Ze komen met alternatieve oplossingen, zoals het vervoer van dierlijke producten in plaats van levende dieren, en het slachten van dieren en het verwerken van vlees op de boerderij zelf of in de buurt.

Daarnaast vragen zij om een duidelijke definitie van geschiktheid van dieren voor vervoer om nieuwe risico's terug te dringen.

Strengere controles en hogere straffen

De leden bevelen het gebruik van moderne technologieën aan voor het realtime volgen van de reis, zoals geolocatiesystemen. Zij sporen de lidstaten ook aan om meer controles ter plaatse uit te voeren zodat het aantal inbreuken kan worden verminderd. Het aantal inspecties per jaar loopt binnen de EU sterk uiteen, van nul tot enkele miljoenen. Het inbreukpercentage varieert van 0 % tot 16,6 %.

Het Parlement dringt ook aan op hogere straffen om slechte praktijken te ontmoedigen, waaronder sancties voor EU-landen die de EU-regels niet correct toepassen. Bedrijven die de regels overtreden, riskeren een verbod voor gebrekkige voertuigen en vaartuigen, de intrekking van vervoersvergunningen en verplichte training voor personeel over dierenwelzijn.

Hogere normen in het buitenland

Parlementsleden wensen, ter bescherming van de dieren die naar derde landen worden uitgevoerd, ofwel bilaterale overeenkomsten, ofwel een verbod op het vervoer van levende dieren wanneer de nationale normen niet zijn afgestemd op het EU-recht. Ze willen ook de garantie dat er bij de douanekantoren de nodige rustplaatsen zijn waar dieren kunnen eten en drinken.

Meer informatie

Productinformatie

REF.: 20190206STO25113

Gecreëerd: 26-02-2019 - 15:22