Parlementair onderzoek over digitalisering aangekondigd

dinsdag 4 juni 2019

DEN HAAG (PDC i) - De Tweede Kamer is voornemens een parlementair onderzoek i te organiseren over digitalisering. Het doel van dit onderzoek is om vanuit de Tweede Kamer eens coherent de digitalisering van de maatschappij te bestuderen. Tot nu toe is digitalisering een onderwerp dat steeds in aparte Kamercommissies, afhankelijk van het onderwerp, wordt besproken. Daardoor heeft de Tweede Kamer volgens de initiatiefnemers van het onderzoek te weinig grip en kennis. Dat leidt tot een onmachtige positie op het gebied van digitalisering.

Het parlementair onderzoek moet deze zomer van start gaan. De bedoeling is dat er voor het einde van de huidige kabinetsperiode een onderzoeksrapport ligt, zodat daar bij de formatie van een volgend kabinet rekening mee gehouden kan worden. Een uitkomst waar rekening mee wordt gehouden, is dat er in de toekomst een aparte bewindspersoon voor digitalisering komt.

Het initiatief voor dit parlementair onderzoek is afkomstig van vier Kamerleden: Kees Verhoeven i (D66), Chris van Dam i (CDA), Jan Middendorp i (VVD) en Kathalijne Buitenweg i (GroenLinks). De Tweede Kamer moet de onderzoekscommissie nog formeel instellen. Vanmiddag stemt de Tweede Kamer over een motie die het presidium i oproept een onderzoekscommissie voor te stellen.

Bron: NRC Handelsblad